Afbeelding
Foto: EPT

Euro Plant Tray eG blijft groeien

Algemeen

Euro Plant Tray eG is sinds het begin van het jaar sterk blijven groeien. Na de IPM in Essen hebben de Oostenrijkse tuincentrumketen Bellaflora, het Duitse Vahldiek AG Blumengrosshandel en de Nederlandse Royal FloraHolland en Dutch Flower Group zich bij EPT aangesloten.

RFH
“Royal FloraHolland heeft besloten te participeren in Euro Plant Tray om vanuit onze expertise bij te dragen aan de introductie van een werkend poolsysteem dat inzet op de transitie van eenmalige naar meermalige trays met als doel een duurzamere sierteeltketen. Hierbij vinden wij het belangrijk om de belangen van onze leden te kunnen behartigen in de totstandkoming van dit poolsysteem”, aldus Marc Goudzwaard, Manager Supply Chain & Logistic Means.
“De toetreding van Royal FloraHolland is een belangrijk teken van de relevantie van onze activiteiten”, zegt Flora Späth, EPT-bestuurslid en vertegenwoordiger van de VGB. “Niet alleen krijgen we zo meer input van de kwekers die FloraHolland vertegenwoordigt, maar we profiteren ook van de pooling en logistieke ervaring van een van de belangrijkste bedrijven in onze sector. Met Bellaflora hebben we ook het eerste Oostenrijkse lid - weer een stap naar het doel van een Europese brancheoplossing. “

Genossenschaftsverband
In februari werd Euro Plant Tray eG ook lid van Genossenschaftsverband - Verband der Regionen e.V. na een succesvolle registratie als coöperatie.
Dr. Jens Oldenburg, directeur van de Stiftung Initiative Mehrweg Duitsland en moderator van Euro Plant Tray eG: “De succesvolle registratie was een lange weg voor alle betrokkenen. Een samenwerking van kwekers, handelshuizen, detailhandelaren en groothandelaren om een ecologisch voordelige herbruikbare oplossing voor plantentransport voor de Europese industrie te creëren is uniek in Europa en is uiteraard onderworpen aan strenge antitrustregels, waarvan de naleving van het grootste belang is voor de leden van de coöperatie. Samenwerking met ervaren juridische partners is een belangrijke basis om het gemeenschappelijke doel van duurzame verpakkingsoplossingen te bereiken. De coöperatieve vereniging heeft ook het bedrijfsplan en de statuten van EPT aan een intensieve herziening onderworpen. We zijn blij dat dit proces nu is afgerond en dat Euro Plant Tray is erkend als geregistreerde coöperatie en kan handelen.”

Testen
Na maanden van intensief overleg en voorbereiding zal het in de praktijk testen van de nieuwe EPT Trays nu beginnen met het voorjaarsseizoen 2023.In 6 leveringsketens in Duitsland en Nederland zullen twee trays van verschillende fabrikanten voor respectievelijk potten van 10-11 cm en potten van 10,5-12 cm worden gebruikt en beoordeeld. Hierbij zijn meer dan 10 telers, 6 groothandelaren, Royal FloraHolland en meer dan 50 detailhandelszaken betrokken.

Evaluatie
Vanaf half mei vindt een evaluatie plaats van het beoordelingsformulier, dat diverse criteria bevat met betrekking tot de behandeling, algemene conditie en uitstraling op het POS. In juni wordt tijdens een coöperatieve vergadering beslist welke Euro Plant Trays vanaf januari 2024 op de markt zal komen.

Uit de krant

Uit de krant