Afbeelding
Foto: urgenda

Politieke partijen op politieke verplantdag

Algemeen

De zorgen voor de natuur en de landbouw zijn zeer actueel. De biodiversiteitscrisis is net zo urgent als de klimaatcrisis. Het is daarom belangrijk dat we werken aan méér natuur en méér bomen. Meer Bomen Nu oogst in de winter bomen die anders dood gaan (ze staan op de verkeerde plek) of afgemaaid worden en brengen die naar plekken waren boeren, bedrijven of burgers graag bomen willen planten. Sinds 2020 zijn er al meer dan een miljoen bomen en struiken verplant. Iedereen is uitgenodigd aan te haken.

Politieke verplantdag

Op 4 februari steken Partij van de Arbeid en Water Natuurlijk in Vlaardingen handen uit de mouwen op de Politieke Verplantdag: politici en vertegenwoordigers verplanten kansarme bomen voor een tweede kans voor klimaat en biodiversiteit. Niet praten maar doen!

Wat: Politieke Verplantdag - steek met politici de handen uit de mouwen
Waar: Watersportweg 24,3138HD Vlaardingen
Wanneer: 04-02-23 van 10.00 tot 16.00

Landelijke politieke verplant actie met Frans Timmermans

De Politieke Verplantdag is een initiatief van Meer Bomen Nu, de campagne van Urgenda die overtallige of ongewenste jonge boompjes en struiken oogst op de ene plek en terugplant op een plek waar ze wél gewenst. Op 4 februari wordt in élke provincie een oogst- en plantdag georganiseerd.
In Brabant doen o.a. Frans Timmermans en Laura Bromet mee met het PvdA-Groenlinks congres. Partij voor de Dieren en Water Natuurlijk sluiten ook op veel plekken aan, waarbij tweede kamerlid Leonie Vestering in Almere het spits afbijt. Politieke partijen laten op deze manier zien dat de klimaat- en biodiversiteits aanpak moet versnellen.

Gratis bomen en struiken voor iedereen

De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Overal staan zaailingen op plekken waar ze niet groot kunnen worden. Met vrijwilligers scheppen, trekken of stekken we deze bomen en struiken weg uit natuurgebieden, landgoederen, parken en sloopterreinen omdat ze daar niet kunnen over mogen overleven. Deze bomen gaan vervolgens naar boeren, voedselbossen en burgers. Een deel wordt weggegeven via ‘bomenhubs’ - verzamelplekken van plantgoed waar iedereen gratis bomen kan ophalen.

Het ‘gratis’ (veelal inheemse) plantgoed is bovendien circulair, en heeft geen grondstoffen gebruikt om groot te worden maar heeft juist al een paar jaar CO2 opgeslagen. Het verplanten is dus pure klimaatwinst.

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Meer Groen, en opgeschaald door Caring Farmers.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant