Afbeelding
Foto: modiform

TrayC nu ook in Italië

Algemeen

Modiform en Landgard stimuleren recycling van transporttrays. Onder de naam TrayC leveren telers producten aan in trays die gemaakt zijn van uniform polystyreenmateriaal (PS), waardoor recycling een stuk eenvoudiger is geworden.
TrayC is nu uitgebreid met twee modellen, de 6-gaats en 8-gaats tray voor de in Italië meest gebruikte 14 cm potten. Met deze uitbreiding is er weer een stap in de verdere verduurzaming van de branche gezet.

TrayC
TrayC is een retoursysteem dat Modiform lanceerde in 2021 samen met Landgard in Duitsland. De trays worden gemaakt van 100% gerecycled polystyreen, er komt geen nieuw kunststof aan te pas. Modiform voegt ook geen kleurstof toe. Met TrayC houdt Modiform de transporttrays binnen een circulair systeem. Landgard haalt via een retoursysteem de gebruikte trays terug en sorteert deze voor hergebruik of recycling. Door het uniforme gebruik van een materiaalsoort wordt het recyclingspercentage verhoogd. Het maakt recyclen makkelijker, efficiënter en duurzamer te organiseren. Met de speciaal voor de Italiaanse markt ontworpen trays, wordt er extra duurzaamheidswinst geboekt door de vermindering van transport. Het aantal trays per pallet is verdubbeld vergeleken met de vorige vergelijkbare modellen. Trays uit deze range zijn dus niet zomaar trays: ze vormen een belangrijk onderdeel in een groter circulair systeem.

Samen duurzaam
Modiform heeft met Horizon2025 een ambitie geformuleerd om samen met de hele keten de branche te verduurzamen. John van der Maarel (Sales Director Modiform): “Wij zijn er trots op dat we samen met Landgard deze innovatieve samenwerking zijn gestart en blijven uitbreiden. Het is één van de voorbeelden van samenwerking om met de hele keten onze ambitie Horizon2025 te behalen én de materialenkringloop te sluiten. Met TrayC weten onze klanten zeker dat ze een duurzame keuze maken.”

TrayC-modellen
De nieuw opgenomen trays zijn geschikt voor de potmaat 14 cm en hebben een belading van vijf of zes trays per Deense laag. TrayC wordt met de toevoeging van de nieuwe modellen verder uitgerold in Europa. Kwekers kunnen de TrayC-trays ook voor andere situaties gebruiken. TrayC-modellen zijn herkenbaar aan het TrayC-logo.

Zie voor een overzicht van de TrayC-modellen, Modiform.

Closed Loop Commitment
Onze duurzame speerpunten komen samen in de Closed Loop Commitment. De materialenkringloop moet en kan gesloten worden. Met het inzetten van het juiste materiaal en productietechnieken wordt de druk van producten op het milieu verlaagt. De Closed Loop Commitment bestaat uit vele bouwstenen: van kennis delen tot het maken van gerecyclede én recyclebare producten van kunststof en alternatieve materialen zoals papierpulp voor de ecoExpert producten. Daarbij richt Modiform zich op de diverse schakels in de keten en is altijd op zoek naar samenwerking tussen de diverse partijen, van veredelaar en tuinder tot handel en retail. Modiform ondersteunt, faciliteert en ontwikkelt eenvoudige tot complexe oplossingen voor verpakkingsvraagstukken en voegt zo waarde toe voor de klant. Duurzaam denken en doen zit in de genen van dit familiebedrijf. Modiform haalt materialen op uit de maatschappij en upcycled deze tot hoogwaardige en onderscheidende producten en vernieuwende concepten.

TrayC als onderdeel van Landgards duurzaamheidsstrategie
Het idee achter de nieuwe transportverpakking TrayC is gebaseerd op de ontwikkeling van materialenkringlopen met recycling in plaats van lineaire processen die de vernietiging van materialen als een duidelijk gedefinieerd einde van eenmalig gebruik hebben. Daarom omvat de traycyclus ook het retourtransport van de TrayC trays naar een centraal inzamelpunt, waar de trays worden gesorteerd en klaargemaakt voor hergebruik of defecte trays als ongemengd polystyreen in de recyclekringloop worden gebracht. Dit proces is de voorwaarde om de ongemengde PS trays te kunnen recyclen en opnieuw in de materialenkringloop te brengen in de vorm van nieuwe trays van recyclaat. De ontwikkeling van het kringloopsysteem TrayC maakt deel uit van Landgards bedrijfsbrede duurzaamheidsstrategie met de vier pijlers ‘Groene Producten’, ‘Klimaat, Energie en Milieu’, ‘Medewerkers’ en ‘Maatschappij’. In het kader van deze strategie werkt de afzetcoöperatie sinds 2015 samen met de deelnemende bedrijven om duurzame commitment om te zetten in een concrete praktijk die wordt nageleefd.

Uit de krant

Uit de krant