Schaatskoningin Irene Schouten verrichtte de opening en doopte de nieuwe tulp ‘Dutch Pearl'.
Schaatskoningin Irene Schouten verrichtte de opening en doopte de nieuwe tulp ‘Dutch Pearl'. Foto: VIDIPHOTO; VidiPhoto

Start tulpenseizoen op museumplein

Algemeen

Het snijtulpenseizoen is gestart onder massale belangstelling. Tulpen Promotie Nederland (TPN) organiseerde zaterdag 21 januari, voor het eerst op het Museumplein in Amsterdam, Nationale Tulpendag.

Hoogtepunt was de pluktuin waar het publiek gratis tulpen mocht plukken. Olympisch kampioene Irene Schouten was eregast. De schaatskoningin doopte een nieuwe tulp (‘Dutch Pearl’) en verrichtte de spectaculaire opening met vuurwerkshow. Zo’n 18.000 mensen bezochten de pluktuin.
TPN-voorzitter Arjan Smit kijkt met grote tevredenheid terug: “Nationale Tulpendag is uitgegroeid tot een evenement van wereldformaat met veel internationale bezoekers. Ook de belangstelling van binnen- en buitenlandse pers was buitengewoon groot en via social media werden volop selfies met tulpen gedeeld. Wij hadden ons geen betere start van het tulpenseizoen kunnen voorstellen.”
Het thema van Nationale Tulpendag was ‘Typical Dutch’ en er waren diverse verwijzingen naar de Hollandse meester Johannes Vermeer. Zo was het ontwerp van de pluktuin gebaseerd op een detail uit een van zijn schilderijen en kreeg de pluktuin bezoek van het ‘Melkmeisje’ en het ‘Meisje met de parel’. De nieuwe, witroze tulp ‘Dutch Pearl’ verwijst naar het laatstgenoemde schilderij.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant