De standhouders hadden het gezellig druk tijdens de Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek. | Foto: W. van Velzen
De standhouders hadden het gezellig druk tijdens de Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek. | Foto: W. van Velzen Foto: Wilma van Velzen

Mechanisatie Tentoonstelling bruist weer als vanouds

Algemeen

De 72ste Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek die half januari plaatsvond in de Expo Greater Amsterdam in Vijfhuizen was weer bruisend als vanouds. Bezoekers waren er volop en niet eerder was het aantal innovaties zo groot.

Door Wilma van Velzen

De Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek mag dan wel de in de boeken worden vermeld als de oudste beurs van Nederland, het elan is nog altijd jong.

De standhouders waren goed gemutst en al snel werd duidelijk dat zij tijdens de coronaperiode niet waren ingedut. Het resultaat hiervan was een breed en prachtig noviteitenaanbod. Met alles wat het vak nodig heeft waren de standhouders aanwezig, van grote landbouwtractoren tot verfijnde meet- en regeltechniek. Spuitlicenties werden verlengd en duurzaamheid en energiebesparing waren de rode draad. De eerste beursdag begon vrij rustig, maar toen de gang er eenmaal in zat bleef het alle beursdagen gezellig druk. Dit stemde ook de standhouders tevreden.

Noviteitenprijs

Landbouwwerktuigen en tractoren werden uitvoerig bekeken, logistieke diensten waren in trek en nieuwe plantmethoden met robotica kregen de volle aandacht. 

De lijst van noviteiten was lang en zo was het bijvoorbeeld een drukte van jewelste bij de stand van Graafsma uit Oosterwolde. Hier werd de Agra-Trac gepresenteerd, ofwel een hybride werktuigendrager. Volgens Jarno Hessels geen standaard machine, want uniek is dat de Agra-Trac traploos verstelbaar is van 1,80 tot bijna vier meter. 

Maakte Havatec uit Nieuw-Vennep eerder op de sierteeltbeurzen indruk met zijn Havatec Twister, dan was dat op de Mechanisatie met de Havatec Falcon Plantrobot voor de tulpenbroei met een capaciteit van 3.600 geplante bollen per uur. 

Met een reeks van noviteiten van dit kaliber was het voor de noviteitenjury, die was samengesteld uit een aantal jonge kwekers, nog niet zo heel gemakkelijk hieruit een keuze te maken.

Noviteitenprijswinnaar werden Wagenaar Refrigrigeration, Green Simplicity en OC Verhulst voor hun Klimaattechniek Dry+ voor het koelen, verwarmen en ontvochtigen in broeierijen. Juryvoorzitter Lucas van Haaster gaf daarbij aan ‘omdat de combinatie van de kennis van de bedrijven en het klimaat in de kas helemaal los van de buitenlucht te bepalen is deze innovatie zo interessant maken.’

Mooiste stand

Meer prijzen werden uitgereikt en leuk om nog even te noemen was de Mooiste Stand die naar Museum de Zwarte Tulp ging. Een kleurrijke kraam waarin Jan Hogervorst bollen schilderde en Gildeleden nieuwe reuzenbollen eigenaars zochten. De aandacht werd eveneens gevestigd op de reuzenbollenfietsroute. In deze winnende kraam stal ook Bloemencorso Bollenstreek de show met een prachtig met bloemen en reuzenbol gedecoreerde bijzondere wagen. Een schoolvoorbeeld van hoe je als liefhebber of ondernemer mee kunt rijden in het corso met een luxewagens of misschien wel een praalwagen.

Tevreden

Behalve dat er veel te ontdekken viel bood de Mechanisatie Tentoonstelling ook een fijne plek waar men vrijuit kon netwerken en elkaar kon ontmoeten.

Over het beursverloop waren organisatoren Hennie Groothedde en Hans Guldenmond dan ook goed te spreken: ‘In totaal hebben meer dan zesduizend bezoekers de Mechanisatie Tentoonstelling bezocht. We kijken terug op een zeer geslaagde beurs met tevreden standhouders en bezoekers. Ook waren we positief verrast over het grote aantal noviteiten. Volgend jaar is er weer een Mechanisatie Tentoonstelling en dan van 9 tot en met 11 januari 2024.’

De hybride werktuigendrager Agra-Trac trok veel belangstelling. | Foto: W.v.V.
Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant