Afbeelding
Foto: Erik van der Burgt / Verbeeld

Bloemen- en plantenexport realiseert 7,1 miljard euro omzet

Algemeen

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit 2022 af met een krimp van 3% naar 7,1 miljard euro. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van snijbloemen kromp met 2% en komt daarmee uit op 4,4 miljard euro. Planten deden het minder goed met een krimp van 5% naar 2,7 miljard euro.

“Ondanks alle gevolgen van de energiecrisis en hoge inflatie hebben handelaren de krimp bescheiden weten te houden afgelopen jaar”, stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB.

De exportwaarde naar Duitsland en Verenigd Koninkrijk realiseerden een kleine krimp. Daarentegen was de exportkrimp naar Frankrijk en België groter met respectievelijk 9% en 8%. De exportwaarde naar Polen bleef zo goed als gelijk en een opvallende flinke stijger in de top tien lijst was de Verenigde Staten.
De kosten nemen dit jaar verder toe en de vraag is wat de inflatie voor effect heeft op de consumentenbestedingen. Als gevolg hiervan hebben met name leveranciers van retailers te maken met onzekerheden over het vaststellen van de leveringscontracten. “Het belooft opnieuw een spannend jaar te worden. We kijken er als sierteeltsector naar uit om consumenten ook dit jaar weer blij te maken met onze mooie bloemen en planten”, laat Mesken weten.Bekijk de FloraFlits voor meer informatie over de jaarcijfers van 2022 en de laatste ontwikkelingen voor de top 10 exportlanden. Zowel Matthijs Mesken als Wesley van den Berg (manager Floridata) geven een toelichting.


Floridata levert marktcijfers en debiteureninformatie in de sierteeltsector. De VGB is de brancheorganisatie voor de binnenlandse importerende en exporterende groothandel in bloemen en planten. Haar leden vertegenwoordigen bijna 80% van de totale jaaromzet in deze branche.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant