Afbeelding
Foto: euro plant tray

EPT: Grote stappen naar Europese standaard

Algemeen

Volgens ramingen van de industrie worden in Duitsland jaarlijks ongeveer 150 miljoen wegwerptrays voor de transport van planten gebruikt. Dit komt overeen met zo’n 21 miljoen kilogram kunststofafval. De schattingen voor Europa lopen uiteen van 500 tot 700 miljoen trays. Zijn wij als groene industrie dus echt groen?

Sinds voorjaar 2021 werken toonaangevende bedrijven in de groene sector onder leiding van Stiftung Initiative Mehrweg (SIM) intensief aan dit vraagstuk. Hoe serieus de deelnemers de vraag nemen wordt duidelijk door hun besluit om de totstandkoming van een herbruikbaar plantentray verder te bevorderen door de oprichting van een coöperatie.

Euro Plant Tray
Op 23 augustus 2022 hebben de groothandelsorganisaties BGI en VGB, de groothandels FleuraMetz/FM Group, mvb plants worldwide Marktverband Bremen GmbH en Sagaflor, alsmede de handelsondernemingen OBI, BAUHAUS en Hornbach Euro Plant Tray eG (EPT) opgericht.
Sindsdien zijn Dehner Gartencenter GmbH & Co. KG, Euroregionales Pflanzen Servicecenter EPS GmbH, Intermarkt Thielen Vertriebs GmbH, Südblume Vertriebs GmbH, Globus Fachmärkte GmbH & Co.KG en de Zwitserse Coop Genossenschaft toegetreden tot EPT. In heel Europa zijn gesprekken gaande met andere toonaangevende bedrijven in de sector.

Testfase
Sinds de oprichting werken de leden in verschillende werkgroepen aan de details van de marktintroductie: In het voorjaar van 2023 zullen 2 traymodellen van verschillende fabrikanten intensief in de praktijk getest worden. Naast deze test langs de keten van producenten tot groothandelaars en de uiteindelijke verkoop aan de consument met verschillende ledenbedrijven, zal er ook een roadshow plaatsvinden om zoveel mogelijk gebruikerservaringen te verzamelen.

Pool
Een andere werkgroep buigt zich over het beheer van de toekomstige pool. Als eigenaar van de trays stelt EPT eG ze ter beschikking aan de groene markt. De EPT-leden stellen duidelijke eisen aan de gewenste verhuurmodellen en diensten zoals schoonmaak, opslag en vervoer. Voor de uitvoering in heel Europa wordt een tender voorbereid.

Het doel van de werkgroepen en het EPT-bestuur is om in juni 2023 alle noodzakelijke beslissingen te nemen voor een marktintroductie in het seizoen 2024.

Werken aan toekomst
“Wij bouwen ons vliegtuig tijdens de vlucht”, zeggen bestuursleden Thomas Berthold (FM Group), Dirk Bansemer (OBI) en Flora Späth (VGB). “De EPT-aanpak is uniek. Wij werken pan- Europees samen aan onze toekomst, met partners uit de hele toeleveringsketen. Dit leidt tot interessante discussies in de werkgroepen, maar vervolgens ook tot resultaten die alle marktrelevante aspecten omvatten en zo de acceptatie van het toekomstige EPT-systeem waarborgen.”

“Als Europese standard oplossing is Euro Plant Tray eG een absoluut baken voor het idee van herbruikbare verpakkingen. Met het oog op de groeiende afvalbergen en een dreigende klimaatcatastrofe heeft dit project in de groene industrie voor een duurzaam gebruik van verpakkingen voorbeeldfunctie. Ik hoop van harte dat ook andere marktdeelnemers zich bij dit initiatief zullen aansluiten.” Dr. Jens Oldenburg, directeur van de Stiftung Initiative Mehrweg.

Als onderdeel van het IPM Innovation Forum in Essen (hal 4) wordt het Euro Plant Tray System op dinsdag 24 januari 2023 om 11.20 uur tijdens een presentatie aan de beursdeelnemers gepresenteerd. Op de IPM in Essen zijn naast vertegenwoordigers van het bestuur ook leden bedrijven van Euro Plant Tray aanwezig.

Uit de krant

Uit de krant