Afbeelding
Foto: Barometer Duurzame Bloemist

Wijzigingen keurmerk Barometer Duurzame Bloemist

Algemeen

SMK (Stichting Milieukeur), ontwikkelaar en beheerder van het onafhankelijke keurmerk de Barometer Duurzame Bloemist, publiceert het gewijzigde certificatieschema Barometer Duurzame Bloemist per 2023.

Het College van Deskundigen Plantaardig heeft de criteria vastgesteld na evaluatie van de bestaande criteria en een openbare hoorzitting. Nieuwe en bestaande keurmerkhouders moeten vanaf 1 januari 2023 voldoen aan deze gewijzigde criteria.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

Inkoop van bloemen en planten

- Correctiefactor
Voor de inkoop van duurzamere bloemen en planten wordt gewerkt met een correctiefactor om te komen tot een percentage. Biologisch/EKO heeft correctiefactor 3, On the way to PlanetProof en producten van bedrijven die ‘in omschakeling zijn naar Biologisch’ hebben factor 2, en MPS-A blijft op 0,5.

- GlobalG.A.P. certificaat
Het GlobalG.A.P. certificaat met de IDA-module is extra opgenomen.

  - Waardering voor vollegronds/-seizoen producten die met minder energie zijn geproduceerd

Deze waardering wordt toegevoegd en de producten krijgen een correctiefactor 0,5. De definitieve lijst met producten waarvoor deze waardering geldt, wordt begin december vastgesteld

Transport
Het transport van bloemen en planten gebeurt door bedrijfswagens met een schonere motor. Bloemisten die nog niet aan de eis voldoen krijgen via een vervangingsplan enige tijd om op termijn hieraan te voldoen.

Certificatie voor bloemisten in tuincentra
Het is voor bloemistenafdelingen binnen tuincentra mogelijk om specifiek afgebakend voor deze afdeling te certificeren voor de Barometer Duurzame Bloemist.

Teksten criteria
De teksten van enkele criteria zijn verduidelijkt.Met het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist tonen bloemisten aan dat zij duurzamer ondernemen. Dit doen zij door een duurzamere bedrijfsvoering en het inkopen van bloemen en planten die op een duurzamere manier zijn geteeld. De bloemist kan dit aantonen met een aantal erkende certificeringen, zoals MPS-A+, biologisch en On the way to PlanetProof.


Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant