Afbeelding
Foto: BK

Certificaat

Algemeen Column

Nog hoor ik directeur Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland gedecideerd op de Coöperatiedag zeggen dat voor kwekers zonder milieucertificering zeer binnenkort geen plaats meer zou zijn op de marktplaats.

Het is de zoveelste eis die RFH inmiddels heeft ingeslikt. Dat nieuws kwam tijdens de Trade Fair Aalsmeer, waar ik voorzitter Frank Timmermans van Flora Futura tegen het lijf liep. “Hoe zou dat nou komen?” vroeg hij, toen hij van mij het nieuws hoorde. De eis van certificering is ‘tot nader order’ uitgesteld, maar niemand weet tot wanneer. Meer dan helft van de leden is nog niet gecertificeerd, maar de 47% die dat wel zijn, maakt 80% van de aanvoeromzet uit, zegt de veiling. Het gaat dus vooral om de kleine kwekers en vooral uit die hoek kwam dan ook het verzet. Maar nu leden afhaken of - al dan niet gecertificeerd - de boel koud zetten, is natuurlijk ieder lid welkom en kunnen zelfs de kleinen niet gemist worden.
Intussen blijft de veiling, zelf aangesloten bij Floriculture Sustainability Initiative (FSI), de duurzaamheid wel stimuleren en zelfs financieel ondersteunen. Duurzaamheid is zelfs onderdeel van het veilingreglement. Maar haast lijkt in deze turbulente tijd een vijand van het ondernemerschap en gezien de onduidelijkheid over een einddatum van de schorsing lijkt mij de vraag of van uitstel geen afstel komt gerechtvaardigd. In taal van RFH heet het dat kwekers nu meer tijd krijgen om milieucertificering voor hun bedrijf te halen. De eerder gewenste snelheid was dus onzin. RFH ziet dat nu blijkbaar ook.

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.


Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant