Een boeiende schakering kleuren.
Een boeiende schakering kleuren. Foto: WVV

Snijanthurium wordt steeds exclusiever

Algemeen Growers pride

De luxe en exotische uitstraling van snijanthurium is nog steeds onverminderd boeiend, waarbij ook de uitstekende houdbaarheid een grote rol speelt. Echter, een te verwachten productiekrimp zal de prachtige snijanthurium nog exclusiever maken.

“Snijanthurium wordt inderdaad steeds exclusiever”, bevestigt Royal FloraHolland productmanager Jacco van der Hoeven. “In het algemeen vonden dit jaar minder stuks snijanthurium hun weg tegen hogere middenprijzen dan vorig jaar. De prijsvorming was zelfs beter dan in 2020 en 2021. Ondanks dat de prijs goed is, is deze te laag voor de meeste kwekers met een variabel energiecontract. De verwachting is dat de prijsvorming niet slechter zal worden aangezien de productie nog verder zal afnemen. Er stopt een aanvoerder en een andere aanvoerder krimpt in productie.”

Productiekrimp

Wat de teelt betreft kweken de meeste telers volgens Van der Hoeven momenteel de snijanthurium kouder op. “Tijdens deze energiecrisis zijn de gasprijzen gewoon te hoog om de kassen optimaal te verwarmen. Als gevolg hiervan krimpt de (winter)productie met zo’n 20%. Hierdoor nemen de directe verkopen toe en is de verhouding klok-directe verkopen momenteel 48% klokhandel en 52% directe verkopen. Daar komt dat snijanthurium een product is waarvan weinig tot geen voorraad wordt aangehouden. Er wordt pas ingekocht als er daadwerkelijk snijanhurium besteld is bij de bloemist/groothandel.”

Koude tolerantie

In de top 10 snijbloemen Royal FloraHolland staat snijanthurium op positie vijftien. Wordt gekeken naar de grootste afzetmarkten van dit moment dan zijn dat Duitsland en Frankrijk. De bestemming van deze afzetmarkten is het bloemistenkanaal. “De meest aangevoerde cultivar is Tropical, een fraaie rode snijanthurium met gele kolf. De groen getinte cultivars Midori, Pistache en Grand Slam volgen Tropical op de voet. Vernieuwing is er eveneens. Zo vond in september de marktintroductie plaats van Rambla, een nieuwe rode snijanthurium. Bijzonder is dat Rambla een koude tolerantie soort is met een getest vaasleven van meer dan dertig dagen.”

Volwaardige klok

“De belangrijkste speerpunten rond snijanthurium is dat de Landelijke Anthurium Klok (C06) wordt samengevoegd met de productgroepen Alstroemeria, Orchidee en Strelitzia. Deze klok gaat donderdag 24 november live. Met het toevoegen van deze productgroepen creëert Royal FloraHolland een volwaardige en interessante klok voor inkopers. De samenwerking met de Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) is goed. Vanuit de Anthogether en Xanthu collectieven zijn kwekers vertegenwoordigd, totaal met drie FPC-leden. Dit maakt de lijnen met Royal FloraHolland kort. De FPC besluit over de promotie, waarvan de uitvoering is neergelegd bij Anthurium Info met Debbie Olsthoorn als Marketing Manager. Ook loopt er een online campagne specifiek voor de bloemist.”

De Rambla is een koude teelt anthurium.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant