Monique Juist bij de rode Helleborus.
Monique Juist bij de rode Helleborus.

Christmas Carol blijft verrassen

Algemeen Growers pride

Christmas Carol, de uit zaad ontwikkelde Helleborus niger, is al meer dan vijftien jaar het sterproduct van Syngenta Flowers voor de kerstperiode. Ondanks het bewezen succes staat verdere ontwikkeling niet stil en blijft het product verassen. 

DOOR WILMA VAN VELZEN

Silvan Kamstra, die als senior breeder vaste planten aan Syngenta Flowers verbonden is, legt zich samen met collega Monique Juist toe op de veredeling van uit zaad ontwikkelde Helleborus. “Productveredeling stopt nooit” zo stelt hij. “Telkens weer ben je op zoek naar nieuwe verbeteringen. Wat dat betreft is Christmas Carol, ons sterproduct, een product dat blijft verassen en inmiddels is uitgegroeid tot het grootste individuele ras van Syngenta Flowers. Bij verdere doorontwikkeling hebben we onder de werktitel Christmas Carol 2.0 gewerkt aan een stukje vernieuwing waarbij de focus lag op het kunnen produceren van nog compactere en iets vroegere planten. Thans is het zover dat hiervan een eerste voorzichtige introductie in het verschiet ligt. Daarnaast komen er nog twee super compacte rassen aan.”

Kleine stapjes

“Het verder doorontwikkelen van een product als Helleborus Christmas Carol niger gaat in hele kleine stapjes” vervolgt Kamstra. “We hebben altijd wel weer nieuwe ideeën voor verbeterpunten die we willen toevoegen. Anderzijds is het van belang het product zo compact en uniform mogelijk te houden met mooie witte bloemen die net boven de bladkroon uitkomen. Aan het succes van Christmas Carol hebben meerdere partijen bijgedragen en dan is het natuurlijk mooi om zo’n resultaat te boeken. De veredeling vindt plaats in samenspraak met enkele grote innovatieve teeltbedrijven, waaronder Hoogeveen Plants, Montis, Kwekerij Freek van der Velden en Van der Velden Buitenkaag. Nieuwe selecties worden bij hen op locatie getest. Deze week nog hebben we rondje langs de kwekers gemaakt om te zien of de laatste kleine verbeteringen goed hebben uitgepakt. Het resultaat? Wij waren tevreden en de kwekers ook.”

Rode en roze oriëntalis

Naast Helleborus Christmas Carol niger is er bij Syngenta Flowers inmiddels ook met succes Helleborus oriëntalis uit zaad ontwikkeld. Een rode en roze variant. 

“Onder de naam Helleborus oriëntalis Halcyon Red is de rode variant al eerder in kleine volumes in de markt gezet. De roze variant heeft recent alle testproducties met succes doorstaan. Dit betekent dat hij volgend jaar voor het eerst in productie mag. Als zo’n productie eenmaal begint te lopen kun je stappen maken. Op het gebied van oriëntalis zit er nog wel wat meer in de pijplijn en daarnaast kijken we ook naar species met andere bladtypes. Ook hiermee zijn we bezig, maar is het nog te vroeg om daarover al iets meer te zeggen.”

Duurzaam

In het algemeen noemt Kamstra Helleborus een superproduct om te produceren in deze onrustige tijden die met een energiecrisis zijn omgeven. 

Verschillende vormen creëren

“Helleborus Christmas Carol niger is typisch zo’n product dat van de winter houdt. De plant vindt het prima als hij het koud heeft. Dit geldt ook voor de orientalis. Hoe duurzaam wil je het hebben? Christmas Carol wordt inmiddels in alle potmaten geteeld, van 9cm tot en met 19cm. Mooi is dat de compacte soortjes die nu beschikbaar zijn over eigenschappen beschikken die ervoor zorgen dat ze bijna niet meer geremd hoeven te worden. Afhankelijk van de beschikbaarheid leveren we soms ook meerdere zaadjes in een grote plug met als doel verschillende vormen te creëren. Zo ontwikkelen we onze producten steeds verder.”

Afbeelding
Silvan Kamstra tussen de jonge plantjes.
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant