Afbeelding
Foto: pixabay

De gascrisiswaanzin

Algemeen

Kilowattkwekers worden ze genoemd door Argos, het journalistiek onderzoeksprogramma van Human en VPRO. In de radio-uitzending van zaterdag 17 september stonden telers en hun gasproblemen centraal.

Argos laat zien welke waanzinnige kanten er aan de huidige gascrisis kleven. Duurzame telers, al van het gas af, die alleen nog hun hoofd boven water kunnen houden door stroomleverancier te worden. In plaats van planten in de kas te verzorgen, zitten ze op kantoor achter hun pc te handelen op de gasbeurs. Via een WKK verbranden ze aardgas en leveren zo overtollig stroom terug aan het net. Als het kan tegen de beste prijzen. Gedwongen tot opportunisme zijn ze van het pad van de duurzaamheid geraakt.
3% van onze energiebehoefte, zegt Argos, komt van deze kilowattkwekers. Al die kleine WKK elektriciteitscentrales bij elkaar zijn samen zo groot als Borssele.

Politiek

Niet alleen Poetin en het stilgeleggen van Groningen, zeker ook door bureaucratie, politiek en financieel gewin door de overheid. Die laatste is verantwoordelijk voor de koppeling van de gasprijs aan alle andere vormen van energie.
Die koppeling zorgt voor het averechtse effect dat duurzame telers weer fossiel gaan verbranden. De luxe van klimaatzorgen verdwijnen achter de horizon, het zijn de directe zorgen om het bestaan die hen dwingen tot keuzes die ze niet willen, maar wel moeten maken, is de verontschuldiging van een kweker die liever anoniem blijft.

Lage gasprijs

De lage gasprijs is jarenlang mede basis geweest onder het succes van de sierteeltsector. Dat blijkt voorgoed verleden tijd. Maar een transitie forceren zal onherstelbare schade opleveren voor burger, ondernemer en... overheid.

Lees in deze krant meer over wat de gascrisis betekent voor de telers, zie pagina 18 en voor de lobbyisten, zie pagina 19.

Luister hier naarde Argos-uitzending over de kilowattkwekers: https://www.vpro.nl/argos/media/luister/argos-radio/onderwerpen/2022/kilowattkwekers.html

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant