Bloemenhart door Dini Holtrop met dank aan Barendsen
Bloemenhart door Dini Holtrop met dank aan Barendsen Foto: fellini foundation

Grootouderdag in de sector

Algemeen

Zonder oma’s en opa’s is er helemaal geen sierteelt.

In de Week tegen Eenzaamheid -29 september t/m 6 oktober- viert Nederland Grootouderdag. Dit jaar op zondag 2 oktober. Grootouderdag is uit Italië naar Nederland overgewaaid. Dit op initiatief van de Felini Foundation, die als doel heeft de communicatie tussen generaties te bevorderen.

In Italië is Grootouderdag (Festa dei Nonni) in 2005 door het Italiaanse Parlement bij wet geïnstalleerd. Ook in 10 andere Europese landen vindt Grootouderdag plaats. Doel van deze dag is om generaties bij elkaar te brengen. Opa’s en oma’s worden op grootouderdag extra in het zonnetje gezet.

Leeft deze bloemenfeestdag in onze sierteelt sector? Charles Lansdorp, oprichter van de Felini Foundation, vroeg het aan de families achter de bedrijven Berg RoseS en Amigo Plant.

Berg Roses

1) Op jullie website staat dat Bergroses een écht familiebedrijf is waar kennis en ervaringen zijn overgebracht van generatie op generatie. Kun je een aantal voorbeelden noemen waar in dit terugkomt?
Mijn vader van 80 is nog dagelijks op het bedrijf, en zeker in deze tijd met dure energie hebben we zijn kennis meer dan ooit nodig, omdat we tijdelijk met minder energie telen, eigenlijk zoals dat ook in de jaren 70 en 80 gebeurde. Mijn vrouw Marina is verantwoordelijk voor marketing en social media.
Verder werken we met een heel trouwe club medewerkers/ managers welke al vele jaren bij ons werken, eigenlijk een grote vriendenclub/ familie. Het telen van rozen is meer dan werk, 7 dagen per week ben je ermee bezig, het is ook een manier van leven. Dan helpt het dat je elkaar beschouwd als vriend/ familie en ook dat je gezin er zo naar kijkt, het laat je eigenlijk nooit los. Ook is een aantal van onze managers is ooit als scholier begonnen in ons bedrijf.

2) Kun je wat vertellen over de band met jullie kinderen en de opa’s en oma’s?
Marina, mijn vrouw is een dochter van en rozenkweker, dus ook tussen de rozen opgegroeid. Marina haar ouders komen wekelijks even ‘tuinen’, rondje op de tuin om te kijken hoe alles groeit en hoe de kwaliteit is, dit gewoon vanuit interesse en passie voor het vak, en natuurlijk zijn ze ook trots op wat we doen. In het weekend werk ik ook op de tuin, de kinderen Guusje van 9 en Niek van 8 jaar gaan dan vaak mee, we fietsen dan ook een rondje door de kassen en ze zijn dan erg geïnteresseerd. Niek vertelt steeds vaker dat hij ook de baas van de rozenkassen wil worden.

3) Waarom vindt Bergroses dat het initiatief grootouderdag support moet krijgen?
De wereld word steeds zakelijker, gezinnen steeds drukker en we wonen vaak steeds verder bij opa en oma vandaan. Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen. Met deze dag is er extra aandacht voor de ouderen, en wat is er dan mooier om met een bloemetje te laten zien dat je aan ze denkt en ze erg dankbaar bent.

Amigo Plant


1) Wat maakt  Amigoplant is een echt familiebedrijf?
Al het bezit en aandelen is in handen van de familie van Langen. Er zijn 5 vennoten dat zijn pa en ma Gerard en Miranda en de kinderen Rob, Nicole en Rick. Gerard is algemeen directeur. Rob is manager energie en kwaliteitszorgsystemen, Nicole is productmanager en adjunct directeur en Rick is manager transport en verantwoordelijk voor alle transportmiddelen.

2)  In hoeverre zijn de opa’s en oma’s nog betrokken bij het bedrijf bijvoorbeeld met hand en spandiensten?
Pa Gerard is nog alle dagen vol actief met de richting en mentor van het bedrijf en het bedrijf in Portugal. Ma Miranda springt overal bij waar handjes nodig zijn, is de moeder over het gezin en tegenwoordig ook oppas oma voor 4 kleinkinderen.

3) Amigoplant staat op de Floriade in Almere. Wat is jullie doelstelling om hieraan deel te nemen?
Amigo plant staat op de Floriade omdat we als groter “toonaangevend” bedrijf op zulke evenementen aanwezig dienen te zijn. Als bedrijf en ook als sector dienen we altijd achter onze groene uitstraling te staan.

4) Waarom vindt Amigoplant dat het initiatief grootouderdag support moet krijgen?
Moederdag, secretaressedag, dodenherdenking, Halloween zijn al bekende momenten waarin de emotie uitgedrukt wordt met bloemen en planten. De grootouderdag zou hier heel goed bij aan kunnen sluiten. In andere landen is dit al vaak het geval. Maar ook in Nederland zijn er steeds meer opa”s en oma”s die een vaste oppasdag hebben.En deze mogen beste eens bedankt worden met een plant of bloemen. Leuk voor hun en goed voor onze handel.

Ondersteuning

Grootouderdag krijgt ondersteuning vanuit de sierteeltsector. Immers alle opa’s en oma’s verdienen een bloemetje of een plantje voor alles wat ze doen. Grootouders spelen een belangrijke rol bij de overdracht van kennis over bloemen, planten en de natuur. Uit onderzoek blijkt dat grootouders en kleinkinderen veel tijd doorbrengen in de natuur en de tuin.

De Felini Foundation en exporteur Barendsen staken met het bloemenhart #LoveFloriade alle opa’s en oma’s een hart onder de riem. Het hart staat in de belevingskas t/m 2 oktober, dan viert Floriade grootouderdag in het Italië-paviljoen. Kinderen hebben gratis toegang. Ga naar floriade.com/korting en gebruik de kortingscode KIDS22.

De Felini Foundation is een Nederlands-Italiaanse stichting, gestart in 2006. De Foundation streeft naar het dichter bij elkaar brengen van generaties. Met sprankelende, creatieve projecten zoals musicals, videoclips, verhalenwedstrijden, kerstacties en een nieuwe internationale feestdag: grootouderdag.

Gerda Lenten-Havertong leest voor tijdens Grootouderdag op Floriade.
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant