Chrysanten zijn er diverse soorten en maten.
Chrysanten zijn er diverse soorten en maten.

Ook voor chrysant is ‘t een bijzondere tijd

Algemeen Growers pride

Ondanks dat er tijdelijk minder chrysanten op de markt komen, blijven de Nederlandse chrysantentelers garant staan voor een breed assortiment van goede kwaliteit.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Deze boodschap, die vertelde dat de handel vertrouwen kan blijven houden in de Nederlandse chrysantentelers, werd 29 augustus vanuit Chrysant NL per brief breed verspreid onder de handel” zegt Dirk van Vuurde, Productmanager Chrysant en Alstroemeria. “Ik ben al heel wat jaren vanuit Royal FloraHolland bij dit prachtige product betrokken en ik merk dat dit een heel bijzondere tijd is. Dit maakt het lastig de markt te ontrafelen.”

Herstel

“Zo begon dit jaar eigenlijk heel goed en was er tot week 8 geen vuiltje aan de lucht. Alleen brak toen de oorlog in Oekraïne uit en stortte de handel ineen. Gelukkig herstelde de vraag snel en trokken de prijzen weer aan. Zoals verwacht daalde de prijzen in de warme zomermaanden. Inmiddels zijn deze in alle drie de productgroepen hersteld. Tot nu ligt de totale gemiddelde prijs iets lager ten opzichte van vorig jaar, maar 2021 was dan ook het beste jaar ooit.”

Heel anders

Verschillende kwekers hebben vanwege de hoge energiekosten besloten de komende winter minder of zelfs helemaal geen productie te hebben. “In deze onzekere tijd stellen veel kwekers zich dagelijks de vraag of het rendabel is om door te planten. Toen de gasprijs enkele weken geleden op 2 euro per kuub stond dacht men dat de maximum prijs bereikt was. Alleen ging vorige week de prijs door de 3 euro grens. Dit beïnvloedt de kostprijs met opnieuw rekenen als gevolg. Gelukkig zagen we de afgelopen dagen weer een prijsdaling, maar nog steeds veel te hoog om rendabel te kunnen telen. Heel anders dan tijdens de coronacrisis toen iedereen in hetzelfde schuitje zat. Nu kunnen de verschillen tussen de kwekers niet groter zijn. Ook het onvoorspelbare voor de korte én langere termijn prognoses maakt het voor de kwekers extra lastig.”

Voldoende

Over de ontwikkelingen van de verschillende producten is het eveneens lastig momenteel iets te zeggen. Zo zijn de Santini’s de afgelopen jaren flink in hectares gegroeid en kwam er het afgelopen voorjaar enkele hectares tros chrysanten bij. Een aantal kwekers is definitief gestopt en afhankelijk van de energiemarkt moeten we afwachten hoe chrysant en andere productgroepen er straks in het voorjaar voorstaan. Volgens Van Vuurde is de inschatting momenteel dat er in Q4 en Q1 een krimp in stuks zal zijn van ongeveer 35/40%. “Voor de handel geeft dit zorgen over voldoende beschikbaarheid van chrysanten en wat dit betekent voor de kwaliteit en het assortiment. Middels de brief van Chrysant NL werd de handel vertrouwen gegeven op een breed assortiment van goede kwaliteit.”

Statiegeld

De ontwikkelingen in de productgroep Chrysant nooit stil. Steeds meer chrysantenkwekers investeren in LED-verlichting en onderzoeken hoe nog efficiënter en duurzamer kan worden geteeld. “Ook heeft Royal FloraHolland samen met de handel en kwekers een nieuwe exportdoos met statiegeld ontwikkeld voor de retail. Omdat de chrysanten voor de retail korter aangevoerd kan er een kleinere doos gebruikt worden. Zo kunnen meer stelen per vrachtwagen worden vervoerd. Nu is dit nog een pilotproject met enkele geselecteerde partijen, maar verwacht wordt dat dit snel verder kan worden opgeschaald. Dit zijn toch heel positieve ontwikkelingen.”

Dirk van Vuurde, Productmanager Chrysant en Alstroemeria.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant