Dolf van der Hoeven, technisch en commercieel directeur.
Dolf van der Hoeven, technisch en commercieel directeur.

Club van 100: “De rol van de mens gaat veranderen”

Algemeen

Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) introduceerde in 2014 de ‘Club van 100’ . Een groep bedrijven rondom tuinbouw/sierteelt die zich sterk maakt voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. De Bloemenkrant portretteert regelmatig één van de deelnemers van deze ‘Club van 100’: Wie zijn ze, waarom doen zij mee, en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Metazet FormFlex

DOOR ESDOR VAN ELTEN 

Metazet FormFlex uit Wateringen levert kasinrichtingen en logistieke oplossingen aan tuinbouwbedrijven. Denk aan teeltgoten, kweektafels en ophang materiaal.
Daarnaast ontwikkelt het bedrijf verschillende logistieke oplossingen voor in de kas èn daarbuiten, van oogstkarren tot AGV’s. Sommige van die oplossingen, zoals de elektrische Trikes, vinden nu ook hun weg naar andere sectoren. Metazet FormFlex werd vorig jaar lid van de Club van 100.

“Met overtuiging”, aldus Dolf van der Hoeven, technisch en commercieel directeur van het Westlandse bedrijf. “Als je voor wilt blijven lopen in de sector, dan moet je hierbij zijn.”

Robotisering

Want binnen de tuinbouw zijn belangrijke nieuwe ontwikkelingen gaande, beseft Van der Hoeven: “Denk aan vertical farming en dergelijke, maar ook over het verbeteren van de huidige teeltmedia wordt nagedacht. Andere vormen van substraat? Telen op water? Dat soort zaken hebben direct invloed op ons bedrijf.” Misschien nog wel groter is de ontwikkeling binnen de automatisering en de robotisering van de tuinbouw. Iets waar Metazet FormFlex al ervaring in heeft opgedaan door het bedenken en bouwen van een autonoom rijdend platform in de kas. “Robotisering in combinatie met artificiële intelligentie gaat enorm belangrijk worden”, verwacht Van der Hoeven: “Het kan een oplossing zijn voor het personeelstekort.” Het is in ieder geval nodig: “We staan voor een flinke uitdaging als het gaat om voedselzekerheid, en de tuinbouw speelt daar een sleutelrol in.”

Tuinder minder nodig?

Robotisering, misschien wel de ‘autonome kas’, heeft andere voordelen: “Het komt de hygiëne in de kas ten goede. Mensen brengen ziektekiemen mee.” Naarmate de techniek beter wordt zal de rol van de mens in de tuinbouw minder worden: “We weten nu al genoeg om complete kassencomplexen te kunnen opleveren met een gegarandeerde opbrengst. De combinatie van datagedreven telen en robotisering maakt nog meer mogelijk.” Wordt de tuinder dan uiteindelijk overbodig? “Er zullen altijd mensen nodig blijven, maar de rol van de tuinder verandert wel”, denkt van der Hoeven. “De tuinder wordt meer een technisch manager die vanuit zin serverruimte, of misschien wel met zijn smartphone, alles aanstuurt.” 

Zover is het nog niet, maar Metazet FormFlex wil zeker mee in deze ontwikkeling. “Wat ons betreft komt er binnen de Club van 100 een werkgroep robotisering. Daar ligt al een voorstel voor en zoeken we juist de partnerships met anderen op. Zodat we samen tot een goede robot komen. Maar natuurlijk wil wil Metazet FormFlex zelf ook bijdragen: “Onze kracht zit in het contact wat we met de kwekers hebben en dat we - doordat we een eigen R&D afdeling en productielocatie hebben - wensen uit de markt te vertalen naar producten die toegevoegde waarde leveren voor de eindgebruikers.

Samen

De kracht van de Club van 100 ligt in samenwerking, gelooft van der Hoeven: “De hele sector heeft met dezelfde problemen te maken: hygiëne, duurzaamheid, energie, arbeid, weerbaarheid. Noem maar op. Door er vanaf verschillende kanten naar te kijken kunnen we die oplossen. Samenwerking maakt de hele tuinbouwsector sterker.” De netwerkfunctie van de club is daar onderdeel van. “Het is belangrijk dat we met elkaar blijven praten. Ook met bedrijven die (deels) concurrent zijn. We hoeven elkaar niet te bijten. Uiteindelijk vindt ieder van ons zijn eigen weg daar wel in. En dat we daarbij dan ook ons voordeel kunnen doen met de expertise van de WUR , maakt het extra aantrekkelijk. We beseffen daarbij terdege dat het niet alleen gaat om praktisch resultaat, waarmee we direct aan de slag kunnen. Zo werkt fundamenteel onderzoek niet. Maar wat voor de één wellicht niet relevant is, kan voor de ander nèt dat zijn wat ze nodig hebben. Dát is de gedachte van samenwerken. Als je mij dus vraagt waar we over een jaar staan bij de club, dan focus ik me niet op direct praktisch resultaat. Maar wel dat we onze kennis weer iets hebben vergroot en dat we ook zelf hebben bijgedragen aan dat proces.”

Metazet FormFlex: tuinbouwautoriteit op vijf continenten

De kracht van de Club van 100 ligt in samenwerking, gelooft van der Hoeven: “De hele sector heeft met dezelfde problemen te maken: hygiëne, duurzaamheid, energie, arbeid, weerbaarheid.

Noem maar op. Door er vanaf verschillende kanten naar te kijken kunnen we die oplossen. Samenwerking maakt de hele tuinbouwsector sterker.” De netwerkfunctie van de club is daar onderdeel van. “Het is belangrijk dat we met elkaar blijven praten. Ook met bedrijven die (deels) concurrent zijn. We hoeven elkaar niet te bijten. Uiteindelijk vindt ieder van ons zijn eigen weg daar wel in. En dat we daarbij dan ook ons voordeel kunnen doen met de expertise van de WUR , maakt het extra aantrekkelijk. We beseffen daarbij terdege dat het niet alleen gaat om praktisch resultaat, waarmee we direct aan de slag kunnen. Zo werkt fundamenteel onderzoek niet. Maar wat voor de één wellicht niet relevant is, kan voor de ander nèt dat zijn wat ze nodig hebben. Dát is de gedachte van samenwerken. Als je mij dus vraagt waar we over een jaar staan bij de club, dan focus ik me niet op direct praktisch resultaat. Maar wel dat we onze kennis weer iets hebben vergroot en dat we ook zelf hebben bijgedragen aan dat proces.”

Metazet is in 1978 opgericht en fuseerde later met FormFlex. In de 44 jaar van haar bestaan is het Westlandse bedrijf uitgegroeid tot marktleider in kasinrichtingen, interne logistiek en teelttechnologie. Het staat op de 38e plaats in de Hillenraad100, de lijst met meest toonaangevende bedrijven in de Nederlandse tuinbouwsector. Metazet FormFlex is actief in heel Europa, in Afrika, Australië, Zuid- en Noord Amerika en Azië. De kracht van Metazet FormFlex zit in het brede productportfolio en het omvangrijke, mondiale klantenbestand. En in het feit dat haar producten allemaal in eigen huis worden ontworpen en gebouwd. De thuisbasis in Wateringen groeide in de loop der tijd uit tot vijf fabriekshallen en 75 mensen, waar van alles gemaakt wordt: van draadproducten tot teeltgoten, van buisrailsystemen tot hijsinstallaties en oogstsystemen. Alles op maat. Korte lijnen, intensief contact met de klant en de focus op maximale productiviteit, kwaliteit en duurzame resultaten maken het bedrijf innovatief en succesvol.

Autonoom rijdend platform.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant