Afbeelding
Foto: Wim Mrssink

Uitstekende resultaten 9de productcompetitie Floriade

Algemeen

Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert uit Noordwijkerhout; Fa. G. Zuurbier en Zn. uit Heerhugowaard en The Mastergrowers uit De Lier zijn de winnaars van de negende productcompetitie in The Green House op Floriade Expo 2022. Deze door Royal FloraHolland georganiseerde competitie bestaat uit dertien rondes, waarvan de laatste op 27 september is. De in totaal 84 inzendingen uit Ethiopië, Denemarken en Nederland zijn verwerkt in een aansprekende show, die in de komende dagen volop te bewonderen is.

Juryvoorzitter Aad van der Knaap en Albert Haasnoot, secretaris Floriade Adviesraad Bloemen en Planten reikten tijdens een bijeenkomst in The Greenhouse de prijzen uit. De drie best beoordeelde inzendingen per productgroep ontvingen een Floriade Award in de kleuren goud, zilver of brons en een hierbij behorend certificaat.

De eerste prijs van de productgroep Delphinium is uitgereikt aan Delphiniumkwekerij N.G. Wighert uit Noordwijkerhout voor Delphinium dubbelbloemig (Elatum Grp) ‘Dewi Spijker’ met een score van 9.68.

De eerste prijs van de productgroep Anjer is gewonnen door Fa. G. Zuurbier uit Heerhugowaard voor Dianthus standaard ‘Antartica’ met een score van 9.28.

De eerste prijs van de productgroep Pothortensia is voor Hydrangea macrophylla ‘Magical Evolution Blue’ van The Mastergrowers uit De Lier met een score van 9.13.

De beoordeling van de producten vond plaats door een vakjury, die is samengesteld uit personen met verschillende achtergronden in de keten; van productie tot afzet.

Floriade Excellence Award 2022
Tijdens deze bijeenkomst is ook de Floriade Excellence Award 2022 uitgereikt. Deze award, beschikbaar gesteld door Stimuflori, is bedoeld voor de meest opvallende productinzending per competitiedag. Hermen de Graaf, secretaris van Stimuflori reikte de award uit aan Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert uit Noordwijkerhout voor Delphinium dubbelbloemig gemengd. Het juryrapport sprak van een product, dat door de mix van kleuren een feestje in de vaas creëert. Voor de bloemist is de mix een verademing, omdat deze kwaliteit normaal alleen op kleur te koop is. De jury vindt het dan ook geen wonder, dat Delphinium elatum een enorme opgang maakt in de markt. Als aandachtspunt gaf de jury mee om deze mix nog meer onder de aandacht te brengen.

Consumentenkeuring
Delphinium elatum ‘Dewi Purple Smile’ van Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert, Dianthus standaard ‘Damascus’ van Fa. G. Zuurbier en Zn. en Hydrangea macrophylla ‘Cherry Kiss’ van Schroll-Flowers zijn alle met de hoogste score in een onder consumenten gehouden keuring in The Green House geëindigd. Deze keuring bestond uit 30 inzendingen met de hoogste scores uit de drie gehouden productcompetities.

De volgende productcompetitiedag vindt plaats op woensdag 24 augustus a.s. en betreft gladiool, snijhortensia en Kalanchoë. Aanmelden kan via https://competitions.floriade.com/ De agenda van de competitiedagen is te vinden onder: https://floriade.com/nl/deelnemen/productcompetities/agenda-productcompetities/

Voor alle uitslagen:
https://floriade.com/nl/deelnemen/productcompetities/uitslagen-product-competities/

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden.

Fotobijschrift: Op de foto van links naar rechts: Erik van der Valk (The Mastergrowers), Rober Bijwaard (Schroll-Flowers), Alex Schoemaker (Living Creations), Nico Wigchert (Delphiniumkwekerij), Johan Buis (Mediaverdi), Erik Zuurbier (Fa. G. Zuurbier).

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant