Logo bloemenkrant.nl
Foto: RFH

Hitte in steden is kans voor groen

De extreme hitte is geen uitzondering meer in de Nederlandse zomers. Vorige week werd net niet het warmterecord van 40,7 C uit 2019 verbroken. Een record zonder glans, want de warmte zorgt voor een groeiend probleem in onze steden.

In de stad is het vaak nog warmer door het zogenaamde hitte-eiland effect. Hitte beïnvloedt de concentratie, leerprestaties en productiviteit. Bovendien slapen mensen slechter. Het hitte-eiland effect ontstaat doordat de verharde wegen en gebouwen de warmtestraling van de zon absorberen en weer afgeven aan de directe omgeving. Op zonnige zomerdagen met weinig wind kan dat soms 4-8 graden schelen met buiten de stad. Groen – in de vorm van bomen, planten en struiken - biedt hiervoor een natuurlijke oplossing.

De bewezen positieve werking van groen
Enkele feiten uit wetenschappelijk onderzoek uit de factsheet ‘Groen en Wonen’:

- 10% meer groen in een stad vermindert het hitte-eiland effect in die stad met gemiddeld 0,6ºC.
- Groen koelt door beperking van de instraling (schaduw) en door verdamping van water. De koeling door verdamping helpt vooral in de namiddag, avond en vroege nacht. Dit is van groot belang, omdat hittestress tijdens de slaap belangrijke negatieve gezondheidseffecten heeft.
- Parken vormen niet alleen koelte-eilanden in de warmere stedelijke omgeving, maar hebben ook een koelende werking op de omliggende wijken. Het effect ligt in de meeste gevallen tussen 1,5 en 3,5ºC. Het is afhankelijk van de grootte van het park en de lokale omstandigheden en neemt af met de afstand tot het park.

Groene Agenda
Met als visie ‘Groen is meer dan mooi’, levert RFH een bijdrage aan leefbare, groene steden en groene gemeenschappen. Dat doet RFH samen met Stichting De Groene Stad. Onderzoek is één van de zaken waarin De Groene Stad investeert. De waarde van leefbare, gezonde en aantrekkelijke steden onderbouwt RFH door regelmatig bij te dragen aan wetenschappelijke onderzoeken en publicaties. Dit gebeurt onder de noemer ‘De Groene Agenda’, waarbij wordt ingezooemd op:
-Groen in gebouwen (woningen, kantoren, bedrijven en scholen)
-Groen om, op en aan gebouwen
-Groen in de stedelijke omgeving

Download de factsheet ‘Groen en Wonen’ en ontdek de kansen en mogelijkheden van groen in de stad.

Bron: RFH

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden