Logo bloemenkrant.nl
Foto: floriade 2022

Consument centraal bij AGF-product-beoordelingen bij Floriade

Woensdagmiddag 20 juli was het auditorium van The Green House bij Floriade gevuld met deelnemers aan de AGF Productbeoordelingen, allemaal benieuwd naar de waardering van hun inzending in deze wedstrijd. Sinds het begin van Floriade zijn zes productgroepen door een vakjury én een enthousiaste publieksjury bekeken. De deskundige jury gaf hun mening over de vorm, kleur, smaak en gebruiksmogelijkheden van de verschillende inzendingen. Bezoekers namen actief deel aan de beoordeling door aan te geven welke soorten het meest aantrekkelijk zijn. De prijs voor zes productbeoordelingen is uitgereikt.

AGF Productbeoordeling Tomaat
Jos Looije, tomatenproducent uit het Westland, actieve exposant in The Green House van Floriade en andere publieksevenementen, hield een boeiend betoog. “Het marketinggeld dat besteed wordt aan de promotie van de gezonde eigenschappen van groenten en fruit, is eigenlijk weggegooid geld,” zegt Looije. “Je mag immers aannemen dat die boodschap bekend is.” Looije geeft aan, dat het veel belangrijker is om een product te hebben dat onderscheidend is en voldoet aan de wensen van je doelgroep. Door ervoor te zorgen dat de consument krijgt wat hij verwacht en niet teleurgesteld raakt, bouw je een merk op en de daarbij behorende loyaliteit. “En geld wat daaraan besteed is, is tevens een investering.”, aldus Looije.

Veelzijdigheid Nederlandse tuinbouw
Jan Willem Griep, directeur Special Projects Floriade gaf een toelichting op het idee en de thematiek van deze Floriade en de uitdagingen waar een organisatie van een wereldexpo voor staat. Bekend is dat de bezoekersaantallen bij meerdere onderdelen in de vrijetijdssector achterblijven bij de verwachting, maar dat maakt dit evenement niet minder interessant voor uiteenlopende bezoekers en het thema Growing Green Cities niet minder urgent. “Ik ben trots op wat we hier met z’n allen hebben neergezet,” zei Griep en benadrukte nogmaals de unieke kans voor de tuinbouw om de consument te informeren en kennis te laten maken met de innovaties en veelzijdigheid van de Nederlandse tuinbouw.

Proeven
De AGF product-beoordelingen is een van de manieren waarop de consument kennis kan maken met hetgeen de Nederlandse Tuinbouw en handel te bieden heeft. In de afgelopen vier maanden zijn Sla, Paprika, Tomaat, Bloemkool en Broccoli, Aardbei en Ananas beoordeeld. Naast de eerste, tweede en derde prijs, was er ook een speciale publieksprijs in het leven geroepen. De vakjury bestond uit liefhebbers uit de horeca, pers en AGF-producenten. Daarnaast konden consumenten, de bezoekers van Floriade, de producten proeven en beoordelen aan de hand van een vragenformulier. Daarbij keken zij naar 8 aspecten, zoals vruchtvorm, vorm van de tros, kleur, stevigheid, toepasbaarheid en smaak. Het blijkt dat vak- en publieksjury elk hun eigen maatstaven hebben, waardoor hun oordeel niet altijd overeenkomt. Resultaat van deze geslaagde middag was dat de winnaars, trots met hun prijs en blij met hun deelname, blijk gaven vaker aan een dergelijk initiatief te willen steunen.

Productpresentaties met bijbehorende beoordelingen van Meloen, Kool, Paddenstoelen en Appel/Peer staan nog op het programma bij Floriade. De AGF Product-beoordelingen worden mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Hagelunie/Interpolis.


Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. In de hypermoderne kas laat de Nederlandse glastuinbouwsector haar innovatieve en duurzame karakter zien. Bezoekers ontdekken meerwaarde van innovaties voor de samenleving, bedacht in en om de kassen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden