Afbeelding

Door mijn collega’s er niet bij te vragen doet u uzelf tekort

Algemeen

Wist u dat er ongeveer 6500 mensen werken bij de Wageningen University & Research en dat daarvan ongeveer 1300 werken bij de Plant Sciences groep. De Businessunit Glastuinbouw & bloembollen op dit moment 170 medewerkers kent? Ik prijs mij gelukkig dat ik 40 jaar heb mogen werken in deze onderzoekswereld om zo een bijdrage te hebben kunnen leveren aan deze prachtige sector. Hoe houdt u het overzicht wat er op onderzoeksgebied gebeurt? 

Wat niet veel mensen weten is dat voordat ik in het onderzoek terecht kwam ik ongeveer 10 jaar in de in de productietuinbouw heb gewerkt en dan met name in de potplantenteelt. In die tijd bezocht ik heel veel voorlichtingsavonden van de NTS om het even om welk gewas het ging, de honger naar kennis was enorm. Waar moet je terecht met al die vragen die er leven. In die periode zijn we zelfs met een aantal mini-Cymbidium telers een eigen excursie groep begonnen ik praat over eind jaren ’70. Toen was het vooral met elkaar de ervaringen en kennis delen. We waren net sponsen alles wat het onderzoek voortbracht namen we op, onderzoek wat voornamelijk door de overheid gefinancierd werd en breed via voorlichtingsavonden verspreid werd. Er is nadien veel veranderd in het glastuinbouw onderzoek. Nu betalen de tuinders zelf voor onderzoek en als het past in het overheidsbeleid financiert de overheid mee. 

Gewascoöperaties
Toen de regering in 2014 het besluit nam te stoppen met productschappen zijn onder aanvoering van LTO Glaskracht gewas coöperaties opgericht. Voorheen waren dat de gewascommissies waar veel van mijn collega’s aan deelname als adviseur en om de actuele kennis uit onderzoek te delen. Wat precies de reden is geweest weet ik niet maar op een gegeven moment waren zij om moverende redenen niet meer welkom. Zelf ben ik van mening dat die cie’s zichzelf hiermee enorm te kort doen maar goed het is niet aan mij, het is niet anders.

Ik was dan ook blij verrast dat ik op een gegeven moment door Geert van Oosterhout als programma manager Verantwoorde Glastuinbouw van LTO Glaskracht benaderd werd om als generalist deel te nemen aan, misschien wel de actiefste gewascommissie Gerbera. Ik praat over begin januari 2015. Dat heb ik met heel veel plezier een paar jaar mogen doen tot het moment dat ik werd geconfronteerd met een besluit van de commissie dat mijn aanwezigheid in de Landelijke commissie niet meer structureel aan het overleg gewenst was. U zult begrijpen dat teleurgesteld was immers ik ben gevraagd om het onderzoek te vertegenwoordigen in het overleg, niet als onderzoeker maar als generalist. Eerder had ik aangegeven dit alleen als volwaardig deelnemer te willen deelnemen en niet als agenda lid. Ik kon mij op dat moment heel goed invoelen wat het gevoel van al mijn collega’s is geweest om vergadering te moeten verlaten omdat er zaken werden behandeld waar we geen kennis van mogen hebben. Bij mij gaf het gevoel niet het vertrouwen te hebben wat ik nodig heb om mijn werk zo goed mogelijk te doen. Ik heb dan ook bedankt van verdere deelname. De jaren dat ik aan de cie mocht deelnemen heb ik met heel veel plezier (in mijn eigen privé tijd ) gedaan en het als een leerzame periode ervaren. Met name het punt communicatie is iets waar ik goede nota van heb genomen en waar intern ons bedrijf over gesproken heb. Bovengenoemde lijkt misschien een beetje rancuneus maar niets is minder waar omdat ik er van overtuigd ben dat commissies zich tekort doen om geen onderzoekers in de commissies te hebben die het overzicht hebben van het onderzoeksveld en die kennis hebben van onderzoek. 

Natuurlijk is het nog steeds zo dat als er vragen zijn waar ik iets zou kunnen betekenen men mij altijd mag benaderen. Voor nu en de toekomst, ook al zal ik dan met pensioen zijn.

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant