Afbeelding
Foto: Anthos

Certificaten Excellence Roses uitgereikt op Floriade

Algemeen

Op vrijdag 17 juni zijn op de Floriade in de rozentuin van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat de certificaten voor Excellence Roses 2021 uitgereikt. Voorafgaand daaraan hield de cultuurgroep haar jaarlijkse algemene ledenvergadering bij vruchtboomkwekerij Roelofs in Zeewolde.

Helma van der Louw, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Boskoopse Culturen (KVBC), reikte de certificaten ten overstaande van zo’n 25 aanwezigen uit. Helma lichtte toe dat de rozen gedurende drie jaar vier keurmomenten op verschillende locaties in Nederland en België hebben doorlopen. “Een Excellence Rose betekent dus echt iets. Maak daar gebruik van in de verkoop van de rozen”, adviseerde ze de kwekers en veredelaars die een certificaat in ontvangst mochten nemen.

Beschrijvingen
In totaal 11 rozen hebben vorig jaar het predicaat Excellence Rose verdiend. Het totaal komt hiermee op 55 Excellence Roses.

Als eerste namen Hans de Ruiter en Margareth Hop de certificaten voor heesterrozen SPINNAKER AMORINA/SPINNAKER en LIGHT PINK VALEDA/STREET DANCE van De Ruiter Innovations en Boot & Dart in ontvangst.

Martijn Ilsink kreeg het certificaat voor theehybride BORNEO ODORE van Interplant.

Maar liefst vier predicaten gingen naar Kordes; Ad Volkering nam ze in ontvangst voor klimroos FLORENTINA, floribundaroos MÄRCHENZAUBER, bodembedekker SUMMER OF LOVE en theehybride SUNNY SKY.

Quercus Hanekamp ontving het certificaat voor theehybride MAXIM van Tantau.

En tot slot overhandigde Helma het certificaat voor heesterroos GAARD UM TITZEBIERG aan Rudy Velle van Lens.

Twee veredelaars waren verhinderd en krijgen een certificaat toegestuurd voor hun floribundaroos: Marco Braun voor MIRA RED en Martin Vissers voor LA BELLE ROUGE van Viva International. Bij elke roos gaf Helma een korte beschrijving.

Foto’s en beschrijvingen van alle Excellence Roses zijn te vinden op de website van de KVBC.

Nadruk op resistentie
De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen heeft de Belgisch-Nederlandse keuringen in 2018 onder haar hoede genomen, de KVBC coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten.Helma van der Louw gaf aan dat de keuringssystematiek dit jaar is aangepast. “Voor de keurmeesters is de beoordeling eenvoudiger en minder tijdrovend geworden. Maar de nadruk bij Excellence Roses blijft zoals altijd op resistentie tegen ziektes liggen!”

De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen is een zelfstandige Vereniging. Het secretariaat is bij Anthos ondergebracht.


Fotobijschrift: Van links naar rechts: Rudy Velle, Quercus Hanekamp, Martijn Ilsink, Ad Volkering, Helma van der Louw, Hans de Ruiter, Margareth Hop en Hetty Crooijmans. Niet aanwezig: Marco Braun en Martin Vissers.





Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant