Trendwatcher Aafje Nijman.
Trendwatcher Aafje Nijman. Foto: walter landesbergen

Groenbranche trends 2023

Algemeen Bloemen in Beweging

Dinsdag 17 mei in het futuristische FloriWorld presenteerde trendwatcher Aafje Nijman in opdracht van Bloemenbureau Holland, Tuinbranche Nederland, iBulb en INretail de Groenbranche Trends 2023.

Trends voorspellen; ga er maar aan staan in een wereld zo complex als die van ons. Waar leg je de accenten en hoe maak je daar een verhaal van? Hoe fiets je daar kleuren, materialen en arrangementen in? Daarvoor hebben we dus trendwatchers en stylisten nodig die ons helpen de stap naar de toekomst te maken.
Probleem is wel, welke trendwatcher volg je. Tegenwoordig heeft bijna elke branche haar eigen trends en toekomstduiders. Sterker nog, één branche kan wel een verzameling trendwatchers en trends rijk zijn.


Mode

Harpersbazaar spotte wel 9 modetrends voor 2023 tijdens de tijdens de laatste Copenhagen Fashion Week: Uitvergrote accessoires; Knaloranje; Flowy stoffen; Knallende kleuren; Body-hugging jurken; Bubblegum roze; Quilted stoffen; De low-rise pantalon en Een doorkijkje.

Een doorkijkje: “Not safe for work, maar daarom niet minder leuk: doorschijnende stoffen op de meest onkuise plekken.”

Op welke tijdgeest deze trends steunen wordt niet duidelijk, de mededeling dat het steeds meer een tendens is dat trends blijvend zijn, helpt niet echt.


Genderfluïde

Lidewij Edelkoort schetst de modetrends voor zomer 2023 ‘and beyond’ aan de hand van het brede genderspectrum: man, vrouw en alles daartussen. “We gaan naar een nieuw tijdperk, waarin meerdere genderidentiteiten naar voren komen.” Vertaald in de trends: Fluïde benadering van gender; Kleding als anker; Minimalisme en romantiek.


Wonen

Bij TMC wonen, een keten van 4 winkels, gaan ze in 2023 voor 5 trends: Scandinavisch, Minimalistisch modern; Bohemian; Maritiem en Art Deco.
INRetail, ‘een club voor iedereen met een (web)winkel in retail non-food’, doet het in 2023 met 4 trends: Sustainable Hedonism; Existential Power; Layered Space en Quiet Glamour.

Deze laatstgenoemde woontrends komen uit de koker van trendwatchers Aafje Nijman en Anet van Haaster. Beiden tekenen ook voor de Groenbranche trends voor 2023.


Groenbranche

De tijdgeest waaruit Nijman en Van Haaster de trends distilleren wordt vooral gekenmerkt door serieuze, zeg maar gerust fundamentele zorgen.
“Onze samenleving is uit balans. Er is minder vertrouwen in de politiek en we hebben kopzorgen. Over oorlog, de klimaattransitie, woningnood, de grondstoffencrisis, gezondheidszorg, de transitie in arbeid en in het onderwijs. Media en Big Tech hebben steeds meer invloed en macht. Ondertussen zorgen polarisatie en vervreemding ervoor dat mensen zich willen terugtrekken, in ‘echte’ en digitale miniwerelden. Hoe zorgt de politiek voor nieuw beleid in deze sterk verdeelde samenleving? En hoe weet je dat deze nieuwe plannen in goede aarde vallen? Daar draait de huidige tijdgeest om.” De overkoepelende tijdgeest is samengevat in de mantra On Good Soil, waarmee wordt bedoeld dat ideeën niet vanzelfsprekend in goede aarde zullen vallen.


4 stijltrends

Vanuit die gedachte zijn er vier stijltrends voor 2023 uitgewerkt:
- Ode to Nature, die over de klimaatcrisis gaat en de noodzaak daar iets aan te doen.
- Vintage Folklore, over bewaren, repareren en oplappen.
- Layered Spaces, over ruimtelijke ervaring en de metaverse.
- Collecting Memories, over herinneringen en geruststellende producten.

Het was een cascade van informatie die Nijman over haar gehoor uitstortte. Lastig om te verwerken, daarom de kleurenstalen, de plaatsjes, video’s en de echte bloemstukken op de tafels langs de wand om een en ander te verhelderen. Er werd dan ook driftig gefotografeerd door de zaal die voor 80% bevrouwd was.


Groen moet het doen

Bij alle trends of het nu in de categorie mode, wonen of groen is, speelt duurzaamheid vanzelfsprekend een dominante rol. Als er één ding duidelijk wordt begrepen: groen moet het doen in de jaren die voor ons liggen. Niets voor niets is dat ook de belangrijkste boodschap van de Floriade die momenteel te bezoeken is.

Adjiedj Bakas

Hoe vreemd is het dan te horen dat Neerlands meest beroemde trendwatcher Adjiedj Bakas juist op het punt van duurzaamheid zo luchtig, bijna laconiek, naar de toekomst kijkt.
In een interview met het nieuwe You Tube kanaal Holland Gold ziet hij een wereld die slowbalisering (tandje terug) omarmt. Verder weinig wolken aan de hemel. Het enige wat we moeten doen is ons aanpassen aan de klimaatverandering. Zoals we in de Middeleeuwen deden door dijken te bouwen toen de waterspiegel steeg.
Onze planeet heeft voldoende voedsel en grondstoffen, toereikend zijn olie, gas en nucleair als energiebronnen. Windmolens noemt Bakas de minaretten van de klimaatkerk en klimaat- en stikstofgekte behoren tot het verwende en domme gedachtegoed van D66 en kunnen zo naar de vuilnisbelt.


De economie van het geluk

We leven in grappige tijd, meent Bakas. Een periode van schaarste in een tijd van overvloed en grote chaos. Het grote niets waarin alles beweegt en waaruit een nieuwe wereldorde ontstaat. We zijn op weg naar de economie van het geluk, de post-materiële economie. Er zullen sterke mannen opstaan, want, zo citeert hij de 15de eeuwse keizer Babu (wie kent hem?): slechte tijden creëren sterke mannen, sterke mannen creëren sterke tijden; sterke tijden creëren incompetente mannen en incompetente mannen creëren slechte tijden. We moeten geloven in de innovatieve kracht van de mens en vooral in de jonge generatie.
Over natuur en bloemen & planten spreekt Bakas in een bijzin in het interview, maar wie wil beleggen moet dat doen in: de wapenindustrie, grond in plattelandsregio’s; slimme logistiek en opslag; Zuid-Europa en ruimtevaart.

En, zo besluit Bakas, lachen naar de wereld, want dan lacht de wereld terug.

Walter Landesbergen

bronnen:

mode

https://www.harpersbazaar.com/nl/mode-juwelen/g38938050/trends-2023-copenhagen-fashion-week/

https://www.textilia.nl/lidewij-edelkoort-over-de-trends-voor-zomer-2023-gender-wordt-fluide/

wonen

https://tmcwonen.nl/woontrends-2023/

https://www.inretail.nl/inspiratie/tijdgeest-2023-on-good-soil-vertaald-naar-woontrends-2023/#h-tijdgeest-on-good-soil

groen

https://www.bloemenbureauholland.nl

Bakas

https://www.youtube.com/watch?v=f1h2khBH5dw

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant