vlnr: Robin Jongkind, Monique Nijland, Bert van der Kroft, Ellis van Verseveld (Plantion), Paul Holla en Réne Fransen. (Guus Logtestijn, Plantion niet op de foto.)
vlnr: Robin Jongkind, Monique Nijland, Bert van der Kroft, Ellis van Verseveld (Plantion), Paul Holla en Réne Fransen. (Guus Logtestijn, Plantion niet op de foto.) Foto: walter landesbergen

Bestellen, Bezorgen, Betalen, FloraFutura toont alternatief

Algemeen Bloemen in Beweging

Vrijdag 20 mei organiseerde vakvereniging Flora Futura een informatief netwerkevenement. 6 sprekers waren uitgenodigd om in pitches van 5 minuten bezoekers nieuwe ontwikkelingen in de sector voor te houden, inclusief een blik op de toekomst. Na elke pitch was er gelegenheid voor vragen, ook 5 minuten.

Walter Landesbergen

Plantion, Online Flower Auction, Samen Scoren met Royal FloraHolland, Ai2, HortiNL en ByRival bleken goed in staat om binnen de bonsai spreektijd duidelijk te maken wat zij te bieden hebben. Heldere corporate praatjes.

Sprekerslijst

Op de sprekerslijst ontbrak Royal FloraHolland. Alsof de grootste partij in de sector geen nieuwe ontwikkelingen te melden heeft. Alsof de toekomst zonder coöperatie kan.
Zonder bijbedoelingen, volgens Flora Futura voorzitter Frank Timmermans. “Royal FloraHolland heeft meerdere keren op voorgaande vergaderingen opgetreden en haar beleid en toekomstvisie duidelijk mogen maken.”
Toch is het juist de sprekerslijst die de grootste verandering in de sector prijsgeeft. Na het roerige 2021 is 2022 het geboortejaar van een parallelle wereld van bestellen, bezorgen en betalen.


Transitie

Beducht voor hachelijke buitensectorale concurrentie omarmde RFH de ambitie de groene Amazon van de wereld te worden. Hoe wrang is het om vast te stellen dat de concurrentie uit de sector zelf komt.
De transitie naar 100% digitaal werd daarvan de aanjager, versterkt door een uitrol die voor de een te traag, voor de ander te snel gaat en kwekers en kopers nog steeds voor de nodige problemen in de eigen bedrijfsvoering plaatst.
Met andere woorden: Royal FloraHolland leverde de lucifers aan partijen die bereidheid zijn het huis van de coöperatie in de fik te steken en de strijd met RFH aan te gaan op het gebied van bestellen, bezorgen en betalen.

FloriNee

Nog geen jaar na afronding van de petitie FloriNee is daar die parallelle wereld. Die is er altijd al geweest, maar nu krachtiger en eensgezind. Wie buiten RFH om zaken wil doen, wordt op zijn wenken bediend. De afzonderlijke sprekers op het Flora Futura evenement vormen een serieus alternatief voor bestellen (OFA, Plantion, HortiNL), bezorgen (af tuin) en betalen (Ai2 en ByRival).
De partij die nog zegt te geloven in een vruchtbare samenwerking met RFH is Samen Scoren. Maar tussen de regels door hoor je het gemis aan overtuiging. Het plan wat Samen Scoren bij RFH heeft ingediend om Rijnsburg te behouden als hybride veiling is van tafel: niet in het plaatje passend.

vloeit het ledenkapitaal wel terug?

Ledenkapitaal

De nieuwigheden bleven niet beperkt tot het officiële gedeelte. Bij dit soort bijeenkomsten zitten de verrassingen doorgaans in de nazit. Als het informele en spontane de macht grijpt.
Nieuw is de breed gedeelde onrust onder de RFH-leden aangaande hun ledenkapitaal. Vloeit dat nog wel terug? En waarom geen indexatie? Dat RFH haar jaarcijfers niet gedetailleerder wenst te verduidelijken, gecombineerd met de slechte vooruitzichten van 2022, zijn voedingsbodem voor de twijfel.

Schizofrenie

Schizofrenie is de grootste bedreiging voor de sierteelt als geheel. Veel kwekers en kopers voelen zich gevangen tussen de wens om bij een sterke coöperatie te blijven. Tegelijkertijd wordt er van alles opgetuigd en ondersteund wat de coöperatie ondermijnt.
2022 kan voor de sector en RFH een kantelpunt worden. Het jaar waarin de ambities noodgedwongen worden bijgesteld en de coöperatie moet afslanken.
Grote winnaars zijn de groeiende IT-gedreven dienstverleners die gespecialiseerd zijn in het betalingsverkeer (euro’s en dollars); de digitale platformbouwers die een tweede Floriday hebben gerealiseerd; en Plantion die meebeweegt met de moderniteit, maar waar nog plaats is voor oude gebruiken, zoals fysiek veilen, en het sentiment van de tribune als clubhuis.

OFA werkt volgens het principe vandaag-voor-morgen-af-tuin. Eerst veilen en daarna vervoeren. Transactie en logistiek zijn losgekoppeld. Handel altijd op tijd binnen en reductie van het aantal verkeersbewegingen. Dit najaar alleen nog rozen, andere producten zullen volgen.


Flora Futura

Het alternatief voor RFH heeft elkaar gevonden, zo zag het eruit op het Flora Futura netwerkevenement. Maar wat is de toekomst van de vakvereniging zelf? Kiest Flora Futura het kamp van het alternatief? Het is immers een publiek geheim dat Flora Futura zich net als Samen Scoren door Royal FloraHolland weinig gewaardeerd voelt.
Frank Timmermans: “Flora Futura is gestart met de ambitie een vakvereniging te zijn van kwekers en kopers. In de eerste plaats willen we belangen behartigen. Ten tweede willen we met onze leden meer gaan ondernemen, bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken etc. En als laatste verbindend zijn in de sector, de bijeenkomst van vrijdag was hiervan een voorbeeld. Afgemeten aan de opkomst en de reacties valt ons initiatief goed, daar gaan we op doorbouwen.”


Kleiner

Tijdens de nazit in het oude veilinggebouw in Aalsmeer - waar vroeger plantenkarren naar de klok werden geduwd, wordt nu beachvolleybal gespeeld, de oude afmijnzaal geniet van een tweede leven als erfgoed - wordt een kleiner RFH eerder gezien als een zegen dan als een probleem.
“RFH moet gewoon doen waar ze altijd goed in is geweest. Dienstig zijn. Zorgen voor een goede marktplaats. Die heb je ook met een omzet van 2 miljard.”
Een vergelijkbare opvatting kwam vorig jaar van koperskant, maar dan in relatie tot de kosten, die moeten een stuk lager. Beide Off the Record. Dan is het opletten geblazen.

Sprekers op Flora Futura evenement: Robin Jongkind ByRival; Monique Nijland HortiNL, Bert van der Kroft Samen Scoren, Guus van Logtestijn Plantion; Paul Holla Online Flower Auction; Réne Fransen Ai2.

Frank Timmermansvoorzitter Flora Futura.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant