Logo bloemenkrant.nl
Foto: bk
Column

Clubs

Toen ik in de Bloemenkrant las dat het acht jaar geleden begonnen veredelingsbedrijf Evanthia, deelneemt aan de Club van 100 van de Wageningen University & Research (WUR), moest ik denken aan al die andere Clubs van 100.

Nee, dan doel ik niet op de voetballers die voor Ajax in honderd of meer competitiewedstrijden voor die club hebben gespeeld of de organisatie die via cowdfundraising honderd sponsors zoekt die elk € 100 inleggen. Er zijn zoveel Clubs van 100.
Om het bij de sierteelt te houden: Er was er ooit één van groothandelaren, voornamelijk exporteurs, die op grond van het feit dat zei meer dan honderd miljoen omzetten, vonden dat de Vereniging voor de Groothandel in Bloemkwekerijprodukten (VGB) niet helemaal hun specifieke belangen diende. Ik weet nog hoe voorzitter Frits Keijzer (toenmalig directeur en grootaandeelhouder van Sierafor) van die Club van 100 mij op een dag belde om te vragen of ik secretaris ervan wilde worden. Maar ik was destijds al werkzaam voor de VGB en vreesde dat het dan teveel petten werden. Jaap Kras werd het. Betere keuze.
Het is verleden tijd, maar bewijst dat niet alle belangen van handelaren dezelfde zijn. Dat moest ook de VGB erkennen en ze zijn sindsdien, onder meer door toenemende digitalisering, alleen maar meer uit elkaar gaan lopen. Lijnrijders en detaillisten op de veiling in Rijnsburg, die fysiek willen blijven kopen, menen nu eenmaal andere belangen te hebben dan bijvoorbeeld Dutch Flower Group. Voorlopig mogen kopers op Rijnsburg dat, zegt RFH. Met nadruk op ‘voorlopig’…

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden