Logo bloemenkrant.nl
Foto:

Keukenhof is onverminderd populair

Keukenhof is onverminderd populair en mocht dit voorjaar maar liefst 1,1 miljoen bezoekers ontvangen, afkomstig uit meer dan honderd landen. Voor Keukenhof een seizoen boven verwachting, want wie had durven dromen dat zoveel mensen de weg naar Keukenhof weer feilloos wisten te vinden na twee jaar afwezigheid.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Keukenhof, de bloeiende velden in de Bollenstreek en het zonnige voorjaar zorgden onverwacht voor veel publiek”, blikt een tevreden Keukenhofdirecteur Bart Siemerink terug.

“Door het vroege voorjaar opende het park op 24 maart direct al met veel kleur. Door de lage nachttemperatuur zijn de bolbloemen tot op de laatste openingsdag schitterend op kleur gebleven. Ofwel tot en met zondag 15 mei hebben bezoekers optimaal van het park kunnen genieten. Dat dit er mede voor heeft gezorgd dat bezoekers de bloemententoonstelling waardeerden met een 8,8 is dan een mooie beloning.”

Iedere week

Het mooie voorjaar was dan ook een cadeautje voor iedereen en ideaal om een bezoekje te brengen aan Keukenhof. Zo liet een Lentepashouder uit Lisse weten dat hij iedere week dat Keukenhof open was een of twee keer een rondje door het park had gemaakt. 

“Het was echt prachtig en iedere keer was het weer anders. Wat een kleuren. Eveneens verwonder mij er altijd over dat de vogels zich niets aantrokken van de bezoekers en vrolijk rond kwetterden. Ik weet het nu al zeker, volgend jaar koop ik weer een Lentepas!

Bloemenshows

Ronduit schitterend waren ook de overweldigende bloemenshows in de paviljoenen. Het ene product was nog uitbundiger aanwezig dan het andere. Tulpen, narcissen, rozen, Freesia’s, Alstroemeria’s, Lisianthussen en Chrysanten wisselden elkaar af. En dan de prachtige orchideeën met hun altijd exotische uitstraling. Het kon gewoon niet op.

Kwart bezoekers uit Nederland

Siemerink zei nog zich te hebben verbaasd dat het toerisme zich veel sneller herstelde dan verwacht. “Zo’n kwart van de bezoekers kwam uit Nederland en dat was zelfs hoger dan in 2019. In de top 10 van herkomstlanden wordt Nederland nog steeds gevolgd door Duitsland, Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het aantal bezoekers uit China en India was door de reisbeperkingen flink gedaald.”

Gemaximaliseerd

Als gevolg van de corona liet het aantal bezoekers dat met openbaar vervoer naar Keukenhof kwam een lichte daling zien. Zo’n 17% bezoekers kwam met de Keukenhof Express die een rechtstreekse verbinding bood vanaf Schiphol, Leiden en Amsterdam RAI. Het aantal reizigers per touringcar was nog slechts 40% van 2019 en verklaarbaar omdat de reisindustrie veel later is opgestart. 

Daarentegen kwamen meer mensen met auto’s en campers naar het park en zorgde dit op weekenddagen voor extra volle parkeerterreinen. Doordat Keukenhof het hele seizoen de bezoekersaantallen per dag had gemaximaliseerd en met tijdsloten werkte, bleef de verkeersproblematiek in de Bollenstreek beperkt.

Keukenhof virtueel

Ook virtueel bleef Keukenhof in trek en genoten mensen thuis van de kleurrijke beelden van het bloemenpark. Keukenhof maakte vele filmpjes voor social media, met iedere week nieuwe beelden van de bloei en de gezelligheid in het park. De video’s zijn door bijna 27 miljoen gezien.

Keukenhof is in 2023 geopend van 23 maart tot en met 14 mei.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden