Logo bloemenkrant.nl
Jan de kweker op een van zijn ontdekkingstochten.
Jan de kweker op een van zijn ontdekkingstochten. (Foto: jan de boer)

Een vliegende kraai in de City of Love

Van een winderig West-Friesland en De Noord naar de City of Love. Het was weer mogelijk, het vieren van een feestje. Zo ook op de Nederlandse ambassade in Parijs, waarover later meer.

De aprilmaand geeft de natuur een boost en de meer dan 20.000 ha tulpenvelden in ons land geven her en der door het land een fijne kleurrijke gloed aan het polderlandschap. En als je goed kijkt staan er soms kleine hoekjes verstopt met nieuwe tulpenbeloftes voor de toekomst.

Rijker, voller

Dit verhaal is toekomst, bedoeld om naar voren te kijken naar een product met een lange traditie. En wat je ziet is dat de rassen van de toekomst gevulder raken van dubbel naar triple en look a likes worden van pioenen. Rijker, voller, soms langer en door het enorme gewicht van de koppen ook vaak sierlijk buigend in de vaas.
Zo ook was het naar voren kijken in Parijs, de City of Love. Daar liepen op koningsdag rond het middaguur alle bezoekers netjes opgedirkt naar binnen op de receptie van onze ambassadeur Pieter de Gooijer. Geen familie van...? Of toch wel! Tenslotte is iedereen wel familie van iemand, al voelt dat niet altijd zo.
Na 2 jaar van afwezigheid van deze receptie mocht het dit jaar weer. En ja, de bekende grote huizen uit Nederland met een enorm belang in bier en vlees waren erbij. Wij hadden gezien de opgebouwde relaties van de jaren voor en tijdens COVID ook de entreetoets doorstaan en gingen met tulpen voor de gasten en met de tulpennovelties op tafel op avontuur.

In gesprek met hoorden wij dat in business-2-business het nog even aanmodderen is in Frankrijk. De rem zat er nog op. Waar de mensen individueel weer in het rond springen, blijven de bedrijven nog in de slow stand. Dan wordt het tijd om ook hier weer de zaken aan te jagen.
Van kleermakers, bubbelwijnagenten, diplomaten, lekkernijpreparateurs, schrijvers, schilders en weet ik wat voor corporate tijgers, mogen wij zeggen, het was een bont gezelschap van levensgenieters.

De zon scheen In Hotel d’ Avaray. Een stadspaleis gebouwd in 1723 en sinds 1920 de ambtswoning van onze Ambassadeur in Frankrijk. De markies van Avaray heeft een juweeltje nagelaten wat zeer bekend werd door de film Intouchables, uit 2011. In deze film verzorgde Driss, een boefje uit een achterstandswijk, de geheel verlamde Philippe en zie er ontwikkelde zich een vriendschap.

Dat zijn natuurlijk verassende zaken in het persoonlijk leven die een stuk waardering krijgen in een film. Het is een mooi verhaal met door de verlamming van een mens eentje met beperkingen, maar ook dan kunnen relaties ontwikkeld worden.

Verbinden

En in onze ervaring zijn kan iets simpels als bijzonder gevulde tulpen de reden zijn tot een gesprek. Zulks doet verbinden. Een vliegende kraai vangt altijd wat en mocht landen in een privé toer op de Eifeltoren. De zon scheen en wij kwamen op 300 meter dichter bij die alles bepalende lichtbron.

Met dank aan de breeders, growers, exporteurs en marketeers konden wij het feest kleur geven.
Ik wens U allen een fijne dag!

Jan de Boer, ex-exporteur, nu niche-hunter, columnist en kweker.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden