Afbeelding
Foto: bk

Gewonnen

Algemeen Column

Corso-ontwerpers kruisen de degens’, stond er in de Volkskrant boven een artikel van mij. Het ging om Jos van Driel van het Bloemencorso uit de Bollenstreek en Toon Nooijons van dat in Aalsmeer, dat jaarlijks naar de Dam in Amsterdam reed.

Nooijons vond dat hij meer artistiek bezig was en men in de Bollenstreek en Zundert alleen maar schilderde met bloemen. Daar dacht ik aan tijdens de persconferentie op Keukenhof, waar plannen voor het weekend na Pasen bekend werden gemaakt. Ik wil mij in de artistieke strijd van de toenmalige ontwerpers niet mengen, maar constateer dat de bloemenstoet uit de Bollenstreek glansrijk won. De jaarlijks met commentaar vanaf het nationale plein op televisie gepresenteerde bloemenstoet uit Aalsmeer bestaat niet meer. Weg die reclame voor de sierteelt. Een paar jaar geleden wilde ik een hotel boeken in Haarlem. Lukte niet wegens corso, kreeg ik te horen. Het Bollencorso heeft de rol van Aalsmeer ruimschoots over genomen, ook al reed dat laatste ooit in Dortmund. Nu verslaat het bolbloemencorso haar massa’s.
Wat in 1947 begon met één praalwagen - de walvis - groeide uit tot een bloemenstoet met muziekkorpsen, entertainment, tientallen luxe wagens en een meer dan veertig kilometer lang parcours, eindigend in Haarlem. Eigenlijk duurt het bloemenfeest een weekend lang. Al kan ik het eigenlijk niet goed hebben dat het Aalsmeer was die de promotie voor de sierteelt uit zijn handen liet vallen, geef ik toe dat het Bollencorso heeft gewonnen. Promotie Nederlandse sierteeltproduct.

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.


Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant