Royal FloraHolland, vestiging Aalsmeer.
Royal FloraHolland, vestiging Aalsmeer. Foto: rfh

Nog genoeg te vragen over de jaarcijfers Royal FloraHolland

Algemeen Bloemen in Beweging

Her en der in het land, en daarbuiten, wordt driftig gestudeerd op de jaarcijfers 2021 van Royal FloraHolland. De jaarrekening mag dan zijn goedgekeurd door de ledenraad, en gepresenteerd en besproken zijn, dat wil nog niet zeggen dat alles voor iedereen duidelijk is. Vragen blijken er nog genoeg. De Bloemenkrant heeft er enkele verzameld, in de verwachting dat Royal FloraHolland er in de volgende uitagave van deze krant op wil reageren.

Door Walter Landesbergen

Om de ontwikkelingen bij RFH beter te overzien zijn ook cijfers van achterliggende jaren bekeken, zie de tabel linksonder, Jaarcijfers RFH in historische reeks, en de tabel rechtsboven, Productomzet. De cijfers zijn in miljoenen euro’s.


Op de winst- en verliesrekening van 2021 vallen deze zaken op:

Omzet en resultaat

In 2021 boekt RFH een recordomzet. Het resultaat: een plus van 6 miljoen euro. In 2019 werd vrijwel eenzelfde resultaat geboekt met bijna een miljard euro minder omzet.
In 2015 was 1 miljard euro minder omzet goed voor een plus van 12 miljoen euro, terwijl de rentelast 15 miljoen hoger was dan in 2021.
Waarom blijft het resultaat in 2021 achter?

Opbrengsten

Provisies

Het provisieverloop laat een procentuele daling zien en is nu 1.7%. In 2017 was dat 1.9% en in 2015 zelfs 2.4%. Ondanks het feit dat de omzet in 2021 circa 1 miljard euro hoger is dan in 2015, is de opbrengst van de provisie met 7 miljoen euro gedaald.
In de kengetallen 2021 wordt gesproken van een 3% kostendekkende provisie. Stel dat die zou gelden, in plaats van de 1.7% uit de geconsolideerde verlies- en winstrekening, dan zou het provisiebedrag uitkomen op 168 miljoen euro, dat is 70 miljoen euro meer.
Gehoorde opmerking: “De ledenrekeningen zouden in dit geval niet achtergesteld hoeven te worden en alle kwekers hadden rato omzet een bedrag per jaar gerestitueerd kunnen krijgen. Een eerlijk en coöperatief systeem waar iedereen wel bij vaart.”

Heffingen

De heffingen staan genoteerd in een gezamenlijke post. Er is geen splitsing gemaakt tussen transactieheffing en serviceheffing. Daardoor is niet duidelijk in welke mate de klok en in welke mate direct bijdragen en het totale heffingssaldo.

Diverse baten

Onder diverse baten zijn de Flower Handling (1.2 miljoen) en KOA (0.9 miljoen) samen goed voor circa 2 miljoen. De overige baten zijn gerealiseerd door verkoop van terreinen en panden van voor. Welke nieuwe en/of toekomstige diensten gaan zorgen voor substantieel nieuwe opbrengsten?

Kosten

Lonen

De post lonen en salarissen stijgt in 2021 met 20 miljoen. Voornamelijk door inhuren van personeel. Op deze post wil RFH in 2022 bezuinigen. Is dat reëel?

Overige lasten

In de verantwoording van de overige bedrijfslasten worden alleen de accountantskosten weergegeven. Die maken echter een miniem onderdeel uit van de totale post overige kosten. Hebben Kascommissie en Ledenraad inzicht waaraan de overige 112 miljoen euro zijn uitgegeven?

RFH 2021

Aantal
transacties
per dag:
100.456

Aantal
verhandelde soorten:
23.219

Aantal
aanvoerders:
5.064

Aantal
leden:
3.574

Aantal
kopers:
2.371

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant