Jan Willem de Vries
Jan Willem de Vries Foto: WUR

Kom naar het EnergiekEvent op 17 mei

Column Column

Dat Nederlandse land- en tuinbouw is wereldwijd toonaangevend, maar hoelang nog vragen velen zich af. De ontwikkeling die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengen versterken dit gevoel. Al voordat we met deze oorlog te maken kregen hadden we al te maken met stijgende prijzen van grondstoffen zoals energie-, staal-, kunstmest, en nog veel meer. Het brengt ons als sector een paar enorme uitdagingen. We staan voor een enorme transitie om te komen tot een rendabele bedrijfsvoering met perspectief naar de toekomst. 

Op dinsdag 17 mei organiseren we als Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen samen met Kas als Energiebron en Delphy Improvement Centre het EnergiekEvent. Voor u als teler een ideale gelegenheid om kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen over energie in de glastuinbouw. Het zal weer een sinds lange tijd een fysieke bijeenkomst zijn met als doel om u als telers bij te praten en te inspireren. Onderzoekers en ondernemers nemen u mee met de nieuwste ontwikkelingen en ervaringen op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Uiteraard wordt tijdens dit EnergiekEvent niet voorbijgegaan aan de actualiteit van de hoge gas- en energieprijzen.

Glastuinbouw, de nieuwe gasbel 

Het project Kas als Energiebron heeft ons al heel veel gebracht. Het uitganspunt was dat de zon gratis is dat we er onbeperkt gebruik van kunnen maken. Kassen zijn echte zonnecollectoren. Het idee van de bedenkers van dit project was dat de Glastuinbouw wel eens de nieuwe gasbel van Nederland zou kunnen zijn. De glastuinbouw als energieleverancier in plaats van bekritiseerde energieverslinder. Door de coronacrisis gingen de energieprijzen door een historisch dal. Bedrijven die toen posities hebben genomen voor meerdere jaren zitten nu goed. Maar toen de wereldeconomie weer aantrok en verbeterde, begonnen de energieprijzen enorm te stijgen. Daarnaast hadden olieproducerende landen onderling afgesproken om minder olie te produceren. Toen steeds meer landen corona de baas waren, steeg de vraag naar olie. Olie werd schaars. Als daar dan ook nog een oorlog uitbreekt, wordt energie een megagroot probleem. 

Tot nu toe was het zo dat Energierelatief weinig koste. Dat maakte dat er binnen de Glastuinbouw sector er geen of onvoldoende urgentie was om van het gas af te komen. Zo rond 2000 is het besef in de glastuinbouw nog steeds onvoldoende doorgedrongen dat we zo niet kunnen blijven omspringen met fossiele energie. Onder druk van o.a. de milieubeweging brengt de overheid een nationale discussie over klimaatverandering op gang. Industrie en glastuinbouw moeten gaan nadenken over opties voor klimaat neutrale industrie en glastuinbouw. Het bedrijfsleven wordt gevraagd naar manieren om natuurlijke hulpbronnen beter te benutten en naar methodes om de uitstoot van schadelijke gassen in 2050 met 80 procent te verminderen ten opzichte van 1990. 

Het project Kas als Energiebron heeft ons heel veel gebracht. Denk alleen maar aan “Het Nieuwe Telen” en het balans denken. Verschillende onderzoek- en demonstratieprojecten hebben al laten zien dat we op het energiegebied veel minder afhankelijk van fossiele energie kunnen zijn om onze kassen te verwarmen.

Nu is de glastuinbouw op dit moment in hoge mate nog afhankelijk van aardgas. Als er binnen afzienbare tijd geen verandering komt in de energieprijs zal dit ernstige gevolgen hebben voor de Glastuinbouw. Een flink percentage van telers zal in liquiditeit problemen komen en hierdoor misschien wel zijn genoodzaakt om te stoppen. Om minder afhankelijk te worden van energie zal er moeten worden geïnvesteerd. 

Het project Kas als Energiebron heeft ons tot nu toe al heel veel gebracht. Ga met onze onderzoekers in gesprek op 17 mei over de dingen die u nu al kunt doen. 

Nu nog alleen met zijn allen het probleem van voldoende betaalbare elektriciteit oplossen... 

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant