Cees Heemskerk, voorzitter SLB en lid bestuur VGB.
Cees Heemskerk, voorzitter SLB en lid bestuur VGB. Foto: walter landesbergen

SLB vraagt lijnrijders om commitment inzake locatie Rijnsburg

Algemeen Bloemen in Beweging

De Samenwerkende Lijnrijders Bedrijven, onderdeel van de VGB, kregen van het SLB-bestuur vorige week een mail/brief waarin zij werden opgeroepen veiling Rijnsburg te steunen en te strijden voor haar bestaan.

“Er is nog hoop voor veiling Rijnsburg!”, zo begon de brief die vorige week door het SLB-bestuur naar de lijnrijders, kopers op locatie Rijnsburg, werd verzonden. De brief gaat verder met: “Maar dan moeten we er wel als SLB-leden collectief de schouders onder zetten! Wij weten allen dat Rijnsburg als veillocatie onder druk staat. Met name dankzij de inzet van de SLB-bestuursleden Cees Heemskerk en Frank Timmermans heeft Royal FloraHolland locatie Rijnsburg nog een tweede kans gegeven om zichzelf te bewijzen. Voor Royal FloraHolland heeft veiling Rijnsburg nog steeds potentie om een zelfstandige locatie te blijven. Zij moet zich dan wel op korte termijn bewijzen dat zij zichzelf kan ‘bedruipen’.”

“Beeldvorming”, antwoordt RFH CEO Van Schilfgaarde enigszins gepikeerd, als de Bloemenkrant hem vraagt naar een reactie op de brief. “Van een tweede kans is helemaal geen sprake”, zegt hij. “Wij doen er juist alles aan om Rijnsburg met zijn unieke koperspubliek en specifieke behoefte te behouden.”

Samen vooruit

En zo staat het ook in het jaarverslag 2021. RFH is samen met kwekers en kopers op zoek hoe de dienstverlening in Rijnsburg gefaciliteerd kan worden. Maar voegt Van Schilfgaarde daaraan toe: “Uiteindelijk zal de markt bepalen of de gekozen oplossing ook zo krachtig blijft nadat Rijnsburg is aangesloten op Landelijk Veilen. Ik hoop uitdrukkelijk van wel, maar dan moet wel voldoende koopkracht op de specifiek klokken in Rijnsburg in stand blijven.”

Wat steekt in Rijnsburg, is dat door de nieuwe strategie van RFH de locatie haar bestaansrecht moet aantonen, terwijl Rijnsburg dat al sinds haar bestaan doet, tot aan de dag van vandaag. Met een werkwijze die bovendien als optimaal wordt beschouwd: kleinschalig, bijzonder assortiment, gelegenheid tot schouwen en korte levertijden.

levensvatbaarheid Rijnsburg vergelijkbaar met Rhein-Maas

Heemskerk: “Wij zijn niet tegen vernieuwing, maar in de eerste plannen van RFH, was Landelijk Veilen voor kopers en kwekers die handelen op Rijnsburg geen vooruitgang. Wat moet een kleine koper op de landelijke klok? Hoe hou je het overzicht op al die klokken? Hoe kun je schouwen in een zee van karren? Hoe zit het met de aflevertijden van de landelijke klok?”


Potentieel genoeg

Rijnsburg was niet zonder grond bezorgd over het feit dat RFH te weinig rekening hield met de specifieke omstandigheden die de locatie zo uniek maakt. Met een strategie die recht doet, is Rijnsburg wat levensvatbaarheid betreft minimaal vergelijkbaar veiling Rhein-Maas, maar dan in het geografische hart van de sierteelt. Potentieel is er genoeg.

Een andere benadering voor Rijnsburg had dan ook heel veel kou uit de lucht kunnen halen. In plaats daarvan werd deze zomer noodgedwongen een werkgroep Samen Scoren met FloraHolland op touw gezet door kwekers en kopers om de locatie te behouden in haar huidige hoedanigheid. Bevreesd als men was die te verliezen wanneer RFH op Landelijk Veilen zou overstappen.

Heemskerk: “Tweede kans is zwaar aangezet, maar omdat we er in Rijnsburg zo aan trekken, hebben we het inmiddels voor elkaar gekregen dat RFH binnen 100% digitaal nu ook een functionaliteit Lokale Veiling heeft ingebouwd. In eerste instantie stond dat niet in de plannen van RFH. De onzekerheden die rond Rijnsburg blijven hangen, dragen niet bij aan de kracht van de locatie. Er zijn al kwekers die hun assortiment liever naar Aalsmeer zijn gaan brengen bij wijze van voorsorteren op de toekomst. Als dat op grote schaal gebeurt, wordt dat funest voor Rijnsburg. En kwalijk, want onnodig. Een locatie moet het niet alleen hebben van kopers. Wijzen op behoud van koopkracht, zoals RFH nu doet, is maar één kant van het verhaal. Zorgen dat er genoeg aanvoer is, is de andere kant.”

3 unieke locaties

In haar vernieuwingsdrang had RFH ook kunnen aansturen op 3 veillocaties, elk met hun eigen karakter. Naaldwijk voor planten, Aalsmeer voor bloemen en Rijnsburg voor het kleine volume en de bijzondere producten. Dit doet recht aan de historie en had veel onrust kunnen voorkomen, is een veel gehoord geluid. Ook in het Westland, waar de Verontruste Duurzame Glastuinders bijzonder ongelukkig zijn met de strategie van RFH, onlangs nog geuit in een venijnige open brief aan Rabobank Nederland.

Heemskerk: “Misschien evolueert een en ander nog naar 3 complementaire locaties in het westen van het land. Maar voor nu is onze missie in Rijnsburg om Rijnsburg te laten voortbestaan als zelfstandige locatie. Daarvoor hebben we als SLB veelvuldig overleg met directie en management van RFH. Niet zonder succes. Op het gebied van actuele en representatieve foto’s zijn er essentiële stappen gemaakt, zoals het ook essentieel is, dat binnen het digitale veilsysteem er een lokale veiling functionaliteit is. Nu is het dus aan de kwekers en kopers om in Rijnsburg het succes te borgen wat de locatie altijd heeft gekenmerkt, vandaar onze oproep.”

De SamenwerkendeLijnrijders Bedrijven (SLB) is een zelfstandige stuurgroep voor lijnrijdersbedrijven binnen de VGB. Met secretariële ondersteuning van de VGB bevordert de SLB de samenwerking en deling van kennis tussen lijnrijders en behartigt SLB de belangen van deze specifieke groep. De SLB heeft een eigen bestuur en de voorzitter hiervan heeft zitting in het bestuur van de VGB.

SLB-brief aan lijnrijders

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant