Voor de jeugd zijn er speciale programma's op de Floriade.
Voor de jeugd zijn er speciale programma's op de Floriade. Foto: Danny van Kolck

Kinderpret in een stad vol groen bij Floriade

Algemeen

Kinderen gaan een groene stad beleven tijdens Floriade Expo 2022. Een unieke combinatie van spelenderwijs leren over tuinbouw, natuur en duurzaamheid én samen plezier maken. 

Het rijke kinderprogramma op de Expo is gevuld met theater van BonteHond, de inzending Waterworld van boomkwekerij Ebben, een ecologische footprint, een heuse expeditieroute en de duurzaamste speeltuin van de wereld. Floriade wil jeugd en studenten bij de Expo te betrekken. Voor een groene toekomst zijn jongeren nodig.

Speeltuinen

Er zijn maar liefst vijf speeltuinen te vinden op het Floriade-park, waaronder de speeltuin ‘A million friends’ van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland. De Nederlandse glastuinbouw is een wereldspeler die volop gebruik maakt van duurzame innovaties en natuurlijke oplossingen. Hier leren kinderen spelenderwijs over de CO2-kringloop, alternatieve bestrijding van ziekten en plagen en het belang van insecten en bijen voor de bestuiving. Deze duurzame, educatieve speeltuin voor 4 tot 12-jarigen, is gemaakt van de meest duurzame houtsoort van Europa: Robinia pseudo-acacia.

Theaterspektakel 

Theaterspektakel Red de Wereld! Een show van theatergezelschap BonteHond vol boze bloemen en bedroefde bijtjes om het goede voorbeeld te geven. Want met showdansen en ingeleefde ballads gaan we de wereld redden. Deze voorstelling vindt plaats in het bostheater dat is ontworpen door de natuurkunstenaar Will Beckers. Na afloop van de voorstelling roepen kinderen een wens voor de natuur en de wereld in een grote wenstoeter over het Weerwater. Daarna gaan ze op speurtocht in het Bos der Verbeelding samen met 2TurvenHoog. Bij De Speelwildernis ervaart de jeugd ervaren dat ze onderdeel zijn van de natuur. Tussen de bomen in het Oerbos hangt een reusachtig spinnenweb. De jongste bezoekers gaan op zoek naar de monsters in het bos en laten hun fantasie de vrije loop. En dan is er ook nog ook nog de dagelijkse Main show van Ulrike Quade Company, gebaseerd op een sprookje van kunstenaar Abner Preis. Alex is een hele grote pop van wel 4,5 meter hoog die bezoekers opwacht bij de entree. Alex wenkt bezoekers mee te gaan naar het podium om de Main show over Rocky de robot te bekijken. Rocky is het speelgoed van de toekomst en hij wordt verliefd op een bloem.

Floriade Kids Expeditie

Speciale expedities nemen kinderen mee op avontuur op het Floriade-park langs alle highlights van de Expo. Ze kunnen een ritje maken met de kabelbaan of paviljoens ontdekken en met een slimme armband door de interactieve tuin van Duitsland lopen. In de Green House zet de jonge bezoeker alle zintuigen aan het werk. Zien, voelen, ruiken en proeven. Nederland staat bekend om tuinbouwproducten zoals groente, fruit, snijbloemen en bloembollen. Een deel daarvan wordt verbouwd in glazen kassen. Op Floriade staat een enorm kascomplex: The Green house.

Het Klimaat-maatje

Dit vrolijke figuurtje op kavel 13, de kleinste van Floriade, heet iedereen welkom! Kom lekker zitten, kijk rond, geniet van het uitzicht en vul de waterfles. Het klimaat-maatje helpt bezoekers om hun tuin groen, gezond en gezellig in te richten met planten en bloemen die goed zijn voor mensens én voor alle beestjes in de tuin. Regentonnen en een groen dak zorgen voor wateropvang en verkoeling. Dit gebouw bestaat uit natuurlijke materialen die opnieuw aangroeien. Denk aan Hollands hout, gewassen en afval uit de land- en tuinbouw. De meeste materialen komen uit Nederland. Dat scheelt een verre reis, die energie en brandstof slurpt! Het paviljoen laat zien hoe in korte tijd veel woningen kunnen worden gebouwd. Maar dan met veel minder CO2-uitstoot. 

Bezoekers kunnen hier ook kennismaken met het huis van de toekomst: The Exploded View. Dit is een huis dat uit 100 natuurlijke materialen bestaat. Wat waarschijnlijk direct opvalt is Beehold, het metershoge kunstwerk van Florentijn Hofman. Pas als je van dichtbij kijkt, zie je dat de figuren geheel uit bijen bestaan. Wel 10.000 bijen en 1 koningin.  

Rondje over de wereld

Bij Floriade kunnen bezoekers in een dag rond de wereld. Er zijn circa 33 landen die deelnemen aan de Expo. Naast de buurlanden, ook Thailand, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, China, Suriname en Japan tonen hun visie op Growing Green Cities. Een aantal landen organiseert een eigen Nationale dag.  

Voor meer informatie: https://floriade.com/nl/op-de-expo/bezoek-floriade-met-kinderen/

Onder begeleiding een eigen programma volgen.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant