Ruud Knorr, cco Royal FloraHolland.
Ruud Knorr, cco Royal FloraHolland. Foto: Erik van der Burgt / VRBLD photofilm

Landelijk veilen een feit

Algemeen Bloemen in Beweging

Royal FloraHolland heeft vorige week bekend gemaakt dat het van plan is om na de zomer te starten met het landelijk veilen van planten. Dat betekent dat het totale aanbod van planten in Aalsmeer en Naaldwijk in één veilschema wordt samengevoegd.

Inkopers krijgen toegang tot het volledige en brede assortiment planten van alle kwekers die op Aalsmeer en/of Naaldwijk aanvoeren. Alle kopers kunnen via het gebruikelijke Kopen op Afstand (KOA) systeem deelnemen aan de veiling. 

De Bloemenkrant spreekt hierover met Ruud Knorr, chief commercial officer (CCO) van Royal FloraHolland.

Over landelijk veilen wordt al jaren gesproken. De aankondiging van de start komt toch wat onverwachts?
Knorr: “Landelijk Veilen is een van de pijlers onder de strategie van Royal FloraHolland. Achter de schermen werken diverse teams aan programma’s die stuk voor stuk gerelateerd zijn aan Landelijk Veilen. Een goed voorbeeld daarvan is Nieuwe Logistiek, waarbinnen we op onze locaties stap voor stap orderpicken uitrollen. Wat betreft Landelijk Veilen zijn we al in 2020 gestart met de pilot Landelijk Veilen met de productgroep snij-anthurium. Daaraan deden alle snij-anthuriumkwekers mee. De pilot was een succes en sindsdien wordt het aanbod snij-anthuriums van de verschillende locaties op hetzelfde moment in één veilschema achter elkaar geveild. Bij veel kwekers en kopers leeft de uitgesproken wens om snel te starten met Landelijk Veilen. Aan die wens geven we nu gehoor. Dat gaan we doen voor planten in Aalsmeer en Naaldwijk.”

Waarom kiezen jullie voor planten en niet voor bloemen?

Knorr: “Landelijk Veilen gaat hand in hand met orderpicken. In Aalsmeer zullen we eerst koelcelruimte moeten bijbouwen voordat we daar volledig over kunnen stappen op orderpicken van bloemen. Bij planten speelt dat niet.
Bij planten zien we bovendien al langer dat het plantenaanbod op de klok terugloopt. Dat heeft consequenties voor de prijsvorming op de klok. Door het samenvoegen van vraag en aanbod van beide locaties, creëren we de voorwaarden voor optimale prijsvorming. Dat is al langer een wens van veel plantenkwekers. En kopers van planten kunnen straks kiezen uit een breder en vollediger aanbod.”

Kun je aangeven wat de belangrijkste veranderingen zijn?
Knorr: “In de eerste plaats start het landelijk veilen van planten om half zeven. En er komt natuurlijk een nieuw veilschema. Het aantal concernklokken brengen we terug van zeven naar vijf en in het laagseizoen naar vier. Om op vijf klokken tegelijk te kunnen inkopen, zorgen we ervoor dat inkopers op één scherm in KOA als ze dat willen een goed overzicht van alle klokken hebben. Een deel van de inkopers krijgt overigens een nieuw koperplaatnummer. Dat is onontkoombaar want sommige nummers zijn zowel in Aalsmeer als Naaldwijk uitgegeven. En, twee inkopers met hetzelfde nummer kan natuurlijk niet.
Er zijn twee zaken die ik graag wil uitlichten. Noviteiten krijgen een prominente plaats in het veilschema. Dat is een terechte wens van zowel kwekers als kopers. Daarnaast zal loyaliteit meewegen in het veilschema. Ook dat is een wens waar we graag aan tegemoet komen.”

Schouwen. Blijft dat mogelijk?
Knorr: “Het schouwen blijft, maar verandert wel. Schouwen is straks mogelijk tot een half uur voor aanvang van de veiling en op drukke dagen tot een uur. Dat kan niet anders met het oog op veiligheid.
Inkopers met een extra scherm kunnen met de RFH photo app productfoto’s van zowel het te veilen product als het eerstvolgende te veilen product bekijken. In de app staat ook het door hen in FloraMondo gemarkeerde aanbod. RFH photo’ is heel goed ontvangen en wordt door inkopers nu al gezien als onmisbare hulp. Die app is cruciaal want een inkoper kan natuurlijk niet zowel in Aalsmeer als Naaldwijk fysiek schouwen. Wij blijven dit verder door ontwikkelen.”

Niet iedereen is op voorhand even enthousiast over landelijk veilen. Hoe kijk je daar tegenaan?
Knorr: “Ik begrijp die reactie. Je weet wat je hebt en hebt geen ervaring met wat je krijgt. Elke vernieuwing moet zich bewijzen in de praktijk. Zowel wat betreft de gebruikerservaring als waar het gaat om de beoogde resultaten als optimale prijsvorming en toegang van inkopers tot een vollediger aanbod.
We gaan natuurlijk niet over een nacht ijs. We hebben dit voorbereid met het Begeleidingsteam Landelijk Veilen, met daarin kwekers en kopers, en met vertegenwoordigers van de FPC’s.
Wij hebben niet de wijsheid in pacht, maar door de samenwerking met kwekers en kopers ben ik ervan overtuigd dat we iets heel moois gaan neerzetten. Door het nu echt te gaan doen, kunnen wij hier ook verder van leren.
Op 16 en 17 maart organiseren we Online Infosessies Landelijk Veilen. Ik roep vooral degenen die nog vragen hebben op zich daarvoor aan te melden. Dat kan via onze website.”

Tot slot. Rijnsburg doet niet mee?
Knorr: “Conform de afspraken met de klankbordgroep Lokale Veiling, houden we de lokale klok in Rijnsburg voorlopig in stand. Afspraak is afspraak. Rijnsburg wordt wel gewoon meegenomen in de verdere ontwikkeling van Landelijk Veilen.”

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant