Steven van Shilfgaarde, ceo Royal FloraHolland.
Steven van Shilfgaarde, ceo Royal FloraHolland. Foto: Erik van der Burgt / VRBLD photofilm

Brandbrief energiecrisis

Algemeen Bloemen in Beweging

De stijging van energiekosten raakt sector keihard.

Steven van Schilfgaarde: “In de aanloop naar Valentijn was er in de media veel aandacht voor de prijzen van bloemen en in het bijzonder die van rozen. In diverse artikelen werd de link gelegd tussen de prijs van bloemen en de prijs van energie. Die link is er, maar anders dan veel journalisten en consumenten denken. Kwekers en kopers hoef ik dat niet uit te leggen.  

Mijn perswoordvoerder heeft vele malen uitgelegd dat de prijs op de klok tot stand komt door het spel van vraag en aanbod op de klok. En dus niet door kwekers die hun hoge kostprijs doorberekenen. De goede prijsvorming is immers vooral toe te schrijven aan goede vraag in binnen- en buitenland en lagere volumes.

Keihard

Zo hebben Nederlandse rozenkwekers noodgedwongen hun kassen koud moeten zetten, omdat de exorbitante gasprijzen niet te compenseren waren door de inkomsten uit verkoop. Dat resulteerde in 27 procent minder aanvoer van Nederlandse premium rozen. Natuurlijk besef ik heel goed dat niet alleen rozenkwekers, maar ook kwekers van andere producten hard worden getroffen. Maar bij Valentijn staat de roos nu eenmaal in het middelpunt van de belangstelling. De stijging van de energiekosten raakt onze sector keihard. Ik maak me daar grote zorgen over.

Noodklok

Net als in maart 2020 toen miljoenen bloemen en planten doordraaiden luiden we als sector de noodklok. Dat doen we opnieuw samen met andere partijen in de sector zoals Glastuinbouw Nederland en andere. Recent is er een brandbrief overhandigd aan de minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Jetten van Klimaat en Energie. Vanuit het nieuwe kabinet is er serieus aandacht voor de gevolgen van de energiecrisis voor de glastuinbouw. Het coalitieakkoord en de lange termijn ambities op het gebied van energietransitie zijn daarbij leidend. In de sector worden al stappen gezet op het gebied van de transitie naar duurzame vormen van energie, zoals geothermie en zonne-energie. Het is duidelijk dat we er als sector alle belang bij hebben om niet langer afhankelijk te zijn van gas. In het regeerakkoord is veel geld gereserveerd voor energietransitie. Maar de glastuinbouw is zeker niet de enige sector die daar aanspraak op wil maken. Dit leidt ertoe dat hier sprake is van een complex vraagstuk waar verschillende ministers over moeten besluiten. Ook het ministerie van Financiën speelt een rol, zoals we hebben ondervonden met de ODE-heffing.

Risico

Positief is dat door onze inspanningen het erop lijkt dat we als glastuinbouw bij gastekort niet het risico lopen afgeschakeld te worden omdat onze kwekers vaak ook consumenten zijn en omdat de bedrijven via WKK ook elektriciteit terug leveren. In de contacten met ministers en de ambtelijke top benadrukken we onze positie als Topsector en onze wil en mogelijkheden die dat biedt om voorop te lopen bij de energietransitie. Heel belangrijk voor Nederland, gegeven de hele grote bijdrage van de sierteelt als belangrijkste exportsector aan onze economie. Met een unieke positie op de wereldmarkt, die wij graag met zijn allen verder willen uitbouwen.”

Steven van Schilfgaarde
ceo, Royal FloraHolland 

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant