De nieuwe columnist Kurt Zwemstra.
De nieuwe columnist Kurt Zwemstra.

Van kweker naar groeilichtexpert

Algemeen

Groeilichtexpert - De Bloemenkrant verwelkomt deze week een nieuwe columnist. Area Sales Manager Benelux voor sierteelt bij Hortilux Schréder Kurt Zwemstra. Kurt woont in Naaldwijk met zijn vrouw Marlies en hun 2 kinderen en is daar ook opgegroeid. De Bloemenkrant is verheugd weer een columnist te hebben, die van huis uit bekend is met de sector en deze met kennis kan ondersteunen.

“Met mijn vader en broer hadden wij een rozenkwekerij van 1,2 ha groot, of klein moet ik misschien wel zeggen. Mijn opa begon ooit met het telen van anjers en stapte later over op de mooie rozenteelt. Mijn vader zette het bedrijf vanaf 1970 voortgezet en begon in 1980 een nieuw bedrijf aan de Vlietweg in Naaldwijk. Door de jaren heen is het bedrijf verder gemoderniseerd en begin jaren 90 zijn ook de eerste groeilichtarmaturen, wat we toen gewoon assimilatielampen noemden, geïnstalleerd door Royal Brinkman. Dit waren PL90 400W armaturen van Poot Lichtenergie, de voorloper van Hortilux, met een intensiteit van 3000 lux! In die tijd waren we nog niet met µmollen bezig. Mijn vader was hiermee één van de voorlopers op het gebied van groeilicht in de rozenteelt. Zelf deed ik in die periode nog een tuinbouwopleiding. Na het afronden van deze opleiding heb ik eerst een jaar bij een exportbedrijf op de bloemenveiling gewerkt. Bloemenhandel was onze familie ook niet vreemd, 2 broers van mijn vader waren daar behoorlijk bedreven in met de bedrijven; Hami Fleurs en JZ Flowers. Toch heb ik daarna mijn hart gevolgd en ben ik, samen met mijn broer Jelle, toegetreden tot het bedrijf van mijn vader. In 2005 besloten wij het bedrijf te verkopen aan onze buurman.”

Groeilichtexpert

‘Ook na de verkoop bleef de tuinbouw mij trekken. Ik was dan ook blij dat ik in 2007 in aanraking kwam met Hortilux. Ik begon bij dochteronderneming Raymax, waar wij de kwekers adviseerden over het onderhoud van hun groeilichtarmaturen en meetcontracten en diverse losse onderdelen verkochten. Een leuke tijd, waarbij ik al veel klanten/kwekers leerde kennen. Toen dit bedrijf volledig overging in Hortilux groeide ik door naar groeilichtadviseur en uiteindelijk area sales manager. Ik ben verantwoordelijk voor de verkoop van groeilichtoplossingen in de Nederlandse markt en met name in de sierteelt. Tuinbouw, en groeilicht in het bijzonder zijn ontzettend dynamisch. Daar komt bij dat ik vanuit mijn achtergrond en passie voor sierteelt me sterk verbonden voel met mijn klanten en dat wordt gewaardeerd binnen onze klantenkring. Ik krijg er zelf veel energie van als we klanten aan een mooie groeilichtoplossing helpen. Dat betreft onderhoud, opwaarderen van een bestaande groelichtinstallatie, nieuwbouw, of volledig meedenken met het ideale lichtrecept voor een bepaalde teelt. Het gaat voor mij jaarlijks alleen binnen de sierteelt al snel over 100 ha. aan  groeilichtsystemen.’

Kennisdeling

De ontwikkelingen op het gebied van met name LED-groeilicht gaan erg snel. Er ontstaan door de inzet van LED-groeilicht veel meer mogelijkheden. Telers hebben daarom ook steeds meer wensen en doelstellingen wanneer zij starten met LED. Wij adviseren telers over de inzet van een groeilichtsysteem zodat deze aansluit op hun wensen. De laatste jaren is er bij onze klanten veel aandacht om het optimale rendement uit de beschikbare energie te halen. Een groeilichtsysteem aanschaffen is slechts de eerste stap het juiste dagelijkse gebruik is veel belangrijker. Zelf houd ik ook nauw contact met diverse teeltvoorlichters en de verschillende kennisinstituten. We brengen eigenlijk continu zoveel mogelijk kennis samen over teelten, groeilicht en de achterliggende techniek met ons team van specialisten, consultants en engineers. Daarnaast is Hortilux sinds enkele jaren Implementatie Partner van Growing by Plant Empowerment, waardoor we samen met partners ook vanuit Het Nieuwe Telen principe kunnen meedenken over de inzet van groeilicht.

Columns

Hortilux heeft zich als kennispartner voorgenomen om telers zo veel mogelijk te informeren over de mogelijkheden van groeilicht. Dit doen we in mastercourses en webinars maar we zien ook dat de column van de bloemenkrant hier uitermate geschikt voor is. Deze column vullen wij in door telers zelf aan het woord te laten over hun teelt en het gebruik van groeilicht. Natuurlijk sta ik er zelf ook voor open om te sparren over de inzet van groeilicht. Daarvoor kun je altijd contact opnemen.” Kurt Zwemstra Area Sales Manager +31 (0)6 54 22 50 70

Als Bloemenkrant zijn we blij Kurt in ons midden te hebben. Kurt behaalt met zijn groeilichtkennis en -systemen het maximale resultaat voor zijn klanten. Hij is toegankelijk, to the point en resultaatgericht en kan op deze wijze een extra bijdrage leveren aan de ontwikkelingen van onze sector. We wensen Kurt veel succes. 

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant