Een overzicht van het prachtige project Floria
Een overzicht van het prachtige project Floria

Sponsorgebrek probleem voor de Floriade 2022

Algemeen

Er komt voor de Floriade, die over minder dan twee maanden in Almere begint, niet voldoende geld binnen van sponsoren. Die markt zit op slot, meldt de griffie van de gemeenteraad. Daarom worden door Floriade BV miljoenen euro’s extra gevraagd van de gemeente Almere. Gevreesd wordt dat het bezoekersaantal twintig procent lager is dan de tweemiljoen waarop was gerekend.

Dat bleek tijdens presentaties van zowel Floriade BV als gemeente Almere. Financiële tegenvallers lijken kenmerk van de Floriade 2022. Overigens eindigden ook de vorige drie edities met een miljoenenverlies.

Aandeelhouder

Floriade BV, met de gemeente als enige aandeelhouder, heeft meer geld nodig om de noodzakelijke investeringen te kunnen doen. Omroep Flevoland en lokale omroep 1Almere zoeken gezamenlijk uit wat de werkelijke kosten zijn en krijgen daarvoor € 130.000 uit het stimuleringsfonds voor de journalistiek van het Rijk. Dat is blijkbaar onduidelijk. Bijvoorbeeld de kosten van het ambtelijke team dat aan de expo werkt, zijn volgens de omroepen volstrekt onduidelijk. De gemeente zou in eerste instantie maximaal € 10 miljoen aan de wereldtuinbouwtentoonstelling betalen, maar dat bedrag liep op tot iets tussen de € 40 en € 100 miljoen. De meest recente berekeningen gaan ervan uit dat de show 150 miljoen euro kost, waarvan 25 miljoen voor de ontwikkeling van de geplande groene woonwijk. De gemiddelde burger weet niet – en misschien wel niemand - precies hoeveel de Floriade kost; een waarheid is wel dat Almere er dus een groene nieuwbouwwijk bij krijgt.
“Wij willen eind 2022 de burger van Almere laten zien wat er aan gemeenschapsgeld in is gaan zitten”, staat in de aanvraag bij het Rijksfonds voor het onderzoek. “Afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat die informatie niet vanzelf komt, die zullen we moeten opgraven.” Hoofdredacteur Allard Berends van Omroep Flevoland voegt er aan toe dat een gemeente en BV die aankondigen alleen nog maar goed nieuws te willen communiceren, zolang de Floriade loopt, een paar goede onderzoeksjournalisten verdienen. “Het is geweldig dat we dit onderzoeksproject samen met 1Almere kunnen doen.”

Risico

Intussen heeft de wereldtuinbouwtentoonstelling wel de versoepeling van de coronamaatregelen mee. Daardoor zijn de internationale deelnemers minder terughoudend, zegt zij. Maar er moet nog ontzettend veel gebeuren in de weken die nog resten. Ook is er hoop een op gunstig effect op de bezoekersaantallen, meldt de griffie van de gemeenteraad. Maar toch houdt het niet halen van de tweemiljoen bezoekers (en daardoor minder inkomsten uit kaartverkoop), waarop was gerekend om de begroting sluitend te krijgen, een enorm risico in. Er zijn trouwens meer risico’s, waarvoor een reservepot is gemaakt, maar het is de vraag of die genoeg is. De risico’s krijgen allemaal de kwalificatie van gemiddeld tot hoog. Voorlopig moet er nu weer € 7.3 miljoen worden gereserveerd, waarvan 6,3 miljoen euro voor het feit dat het aantal sponsoren tegenvalt. Een tegenvaller is ook dat Qatar zich niet aan zijn woord houdt. Eerder zou Qatar tweemiljoen bijdragen voor een inzending aan het World Village. In een tuin binnen het World Village komen nu acht kleine huisjes voor evenveel landen, plus een gezamenlijk plein voor de culturele activiteiten. Maar volgens de Floriade is men met elf landen in gesprek over aanwezigheid in het World Village.

Onwenselijk

Een extra probleem voor de Floriade Almere is dat wegens corona veel potentiële deelnemers nog steeds aarzelen aan de wereldtuinbouwtentoonstelling mee te doen en ook zowel deelnemers als leveranciers die al hadden afgesproken zich bij nader inzien willen terugtrekken, schreef de gemeente Almere in een brief aan Gedeputeerde Staten. “Wij achten dit zeer onwenselijk, niet alleen voor ons als stad, maar ook voor onze regio.” Volgens de gemeente nemen de risico’s een volwaardige Floriade te laten verrijzen serieus toe. Van de landen die graag willen meedoen, hebben er vijf te weinig geld. Of her Rijk en de provincie maar in dat at willen springen, vraagt de gemeente. 

Doordat sponsoren zich terugtrokken of minder geld geven, krijgen ook sommige grote deelnemers in Flevoland de zaak financieel niet rond. Tegenvaller voor tien deelnemende landen is dat die door corona geen personeel uit eigen land konden sturen, waardoor zij duurdere medewerkers in Nederland moesten werven.

Het Floriadeterrein.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant