Logo bloemenkrant.nl
Foto: tpn

Nationale Tulpendag: 15 januari 2022

Zaterdag 15 januari 2022 wordt, als alternatief voor de pluktuin op de Dam, in Amsterdam Nationale Tulpendag gevierd langs de grachten. Vanaf 12.00 uur vaart een boot met duizenden tulpenboeketten die gratis aan het publiek op de kades zullen worden uitgereikt. Iedereen ontvangt 2 bossen: een om zelf van te genieten en een om een ander blij mee te maken. André van Duin reikt de eerste bossen uit.

De kleurrijke boeketten bevatten verschillende soorten tulpen waaronder de nieuwe tulp ‘André 75’. Voorafgaand aan de rondvaart wordt deze bloem officieel gedoopt door André van Duin. De viering van Nationale Tulpendag is een initiatief van de Nederlandse tulpenkwekers (TPN) en markeert de officiële start van het nieuwe tulpenseizoen.

André van Duin

De nieuwe tulp ‘André 75’ wordt aangeboden ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van André van Duin en in het kader van ‘Share Happiness’, het thema van Nationale Tulpendag 2022. Arjan Smit, TPN-voorzitter: “Met de nieuwe bloem spreken we als tulpenkwekers waardering uit voor het unieke en omvangrijke oeuvre van André van Duin. Tijdens zijn al maar voortdurende carrière brengt hij positiviteit en vrolijkheid bij elke generatie Nederlanders. Wij zijn trots dat wij André kunnen eren met een eigen tulp, nota bene zijn lievelingsbloem.”

Lockdown

Nationale Tulpendag wordt dit jaar op alternatieve wijze gevierd met in achtneming van RIVM-maatregelen. Arjan Smit: “Het zijn voor veel mensen sombere en onzekere tijden met de aanhoudende pandemie. We gaan dan ook voor wat vrolijkheid zorgen. Met het uitreiken van tulpenboeketten hopen we voor veel blije gezichten te zorgen.”

Nationale Tulpendag

Nationale Tulpendag vindt sinds 2012 jaarlijks plaats op de derde zaterdag van januari. Met de viering wordt de officiële start van het nieuwe snijtulpenseizoen ingeluid. Van januari tot en met mei is deze Nederlandse voorjaarsbloem in meer dan 1.000 verschillende soorten verkrijgbaar. Nederland is wereldwijd de grootste producent van tulpen. Belangrijke exportlanden zijn Duitsland, Engeland, Frankrijk, Oost-Europa en de Verenigde Staten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden