Logo bloemenkrant.nl
Foto: agrocheck

Met AgroCheck KYC rapporten kunnen exporteurs voldoen aan KYC plicht

Exporteurs, handelaren en transporteurs krijgen steeds vaker vragen van banken over klantrelaties en specifieke banktransacties. Wen er maar vast aan, want het gaat helaas steeds vaker voorkomen. Banken eisen dat er wordt voldaan aan het KYC (Know Your Customer – Ken je klant) principe, terwijl veel bedrijven zich hier nog nooit in verdiept hebben en nauwelijks weten wat er verwacht wordt. Het niet voldoen aan deze eisen kan zelfs leiden tot het opheffen van de bankrekening. AgroCheck brengt daarom speciaal voor de sierteelt- en AGF-sector KYC rapporten op de markt.

‘Waarom betaalt uw klant via een andere entiteit? U exporteert producten naar Rusland, maar de betaling komt uit Hongarije, wat is daarvan de reden? Wie is de UBO (uiteindelijke belanghebbende) van de entiteit waarmee u zaken doet?’
Dit zijn enkele KYC gerelateerde vragen die menig exporteur of transporteur het afgelopen jaar wel eens heeft ontvangen van zijn bank. Het KYC principe is het beleid waarbij bedrijven en organisaties tot in detail weten met wie zij samenwerken en zaken doen. Hiermee garanderen zij een integere bedrijfsvoering. Dit wordt vaak ook aangeduid als CDD (Customer Due Diligence). KYC staat voor: ken je klant en de bijbehorende risico’s.

Betrouwbaarheid en veiligheid
Tegenwoordig is het voor bedrijven in specifieke branches, zoals financiële instellingen, verplicht om klanten te onderzoeken voordat er zaken gedaan kan worden. Daarnaast moeten financiële instellingen verdachte situaties en transacties van klanten melden bij toezichthouders. Dit voorkomt dat via de financiële instelling witwaspraktijken plaatsvinden, fraude wordt gepleegd, belasting wordt ontdoken of criminele of zelfs terroristische activiteiten worden gefinancierd. Een goed KYC beleid draagt bij aan de betrouwbaarheid en veiligheid in handel, economie en betalingsverkeer.

Specifiek voor de sierteelt- en AGF-sector
AgroCheck heeft zich als leverancier van debiteureninformatie uitgebreid verdiept in het KYC principe om haar klanten te ondersteunen. Bart Weitjens, directeur van AgroCheck: “Wij verrichten advieswerkzaamheden inzake KYC, maar staan klanten ook bij tijdens gesprekken met banken en helpen bij het opstellen van interne procedures. AgroCheck KYC rapporten, welke reeds door meerdere banken zijn goedgekeurd, leveren een belangrijke bijdrage aan KYC procedures van exporteurs en transporteurs. Middels deze rapporten nemen wij een deel van de werkzaamheden van onze klanten over en kan er voldaan worden aan de KYC plicht.”
“AgroCheck doet uitgebreid onderzoek naar uw klant en controleert de beschikbare informatie van uw klant op juistheid via betrouwbare informatiebronnen. De uitkomst van het onderzoek wordt gecomprimeerd tot een eenvoudig KYC rapport wat tezamen met een AgroCheck debiteurenrapport wordt toegezonden. Het KYC rapport bevat tevens een risicoprofiel van de klant, waaruit blijkt of de debiteur voldoet aan de voorwaarden en of er dus veilig zaken gedaan kan worden.”

Voor meer informatie bezoekt u www.agro-check.nl/kyc of bel 0297-785753 voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden