Logo bloemenkrant.nl
<p>Cees van der Meij, voorzitter VGB.</p>

Cees van der Meij, voorzitter VGB.

(Foto: Ricardo van de Bor)
Bloemen in Beweging

‘Best bewaarde geheim in ondernemend Nederland’

We wonen in een land waar miljoenen voetbalcoaches zijn, maar sinds kort zijn daar ook een even groot aantal formule 1 specialisten, virologen en politiek commentatoren bij gekomen. Als het spannend wordt, hebben zowel vóór - als tegenstanders van het beleid / spelregels de behoefte om hun stem te laten horen en is iedereen ineens een specialist.

De media springen daar gretig op in, verschillen uitlichten is interessant, dit vult menig krant en talkshows. Natuurlijk heeft onze branche daar ook last van gehad het afgelopen jaar. De commentaren op beleid en spelregels waren niet van de lucht.

Omarm de chaos

In tijd van chaos (leesstip: het boek van Jan Rotmans: Omarm de chaos) wordt de roep om sterke leiders harder en de wens om een ‘stip’ op de horizon groter. Zo’n periode tussen Kerst en nieuwjaar doet je goed, je kijkt eens achterom en mijmert wat over de toekomst. Waar andere sectoren nog steeds aan het overleven zijn, heeft onze sector; kwekers en handel, een prima jaar achter de rug. Een reden te meer tot grote dankbaarheid.

Best bewaarde geheim

We hebben echt geluk gehad en natuurlijk is het ondernemerschap van kwekers en handel me niet ontgaan. We zijn een creatieve en innovatieve sector waar fantastische ondernemers altijd kansen blijven zien. Ik ken niet zo heel veel sectoren die zo innovatief zijn als onze sector. Van vermeerdering tot kweekmethoden, en van energie transitie, belichting tot biologische gewasbescherming. Soms denk ik wel eens dat we het best bewaarde geheim zijn gebleven in ondernemend Nederland.
Dus ondanks onze verschillen als kweker en handel zijn we ondernemers met soms een andere visie op zaken, maar ondanks dat er veel verschillen zijn, moeten we toch samenleven speechte onze koning Willem Alexander.

En zo is het!

Een nieuw onbeschreven jaar ligt voor ons. Misschien moet ik dan ook maar eens beginnen met een compliment maken aan de CEO van veiling Royal Flora Holland. Een sterk leider met een helder lange termijnperspectief, en een ongelooflijk doorzettingsvermogen. Ondanks alle tegenwind: ‘zijn nu al meer dan 1700 kwekers met een ‘winkel’ op Floriday en het platform is daarmee de grootste digitale B2B winkelstraat in Europa. Er is geenszins sprake van een uittocht van kwekers en kopers. RFH maakt nu de transitie door die eigenlijk al een aantal jaren in de lucht hing, die noodzakelijk is voor een robuuste toekomst van de Nederlandse sierteeltsector en door het overgrote deel van de leden gewenst is.’ (quote RFH)

Eens over oneens

En ja, de VGB is het lang niet altijd eens met RFH, maar we zijn het nú eens over waar we óneens over zijn. En verder zullen we ondanks de verschillen samen moeten leven. Wat de VGB betreft hebben we nu een heldere uitspraak van RFH. Dit zal het vertrekpunt zijn van onze vernieuwde relatie van kopers (VGB) en leverancier (RFH). 

Hernieuwde afspraken

De verschillen, belangen en afspraken zullen hernieuwd worden in de 3 nieuw te vormen klantenplatformen: klokkopers, hybride kopers en directe kopers. Daarnaast zal er minimaal één keer per jaar een strategische sessie georganiseerd worden door RFH, waar de VGB met een aantal van haar leden gehoord wordt. Ook in Blueroots, de joint venture samen met RFH, is een Raad van Toezicht die de samenwerking bewaakt. Als kopers zullen we de visie, aanbevelingen, kwaliteit van de dienstverlening, systemen, data-integriteit, promotie en de tarieven van RFH in deze gremia bespreken. En natuurlijk werken we mee aan gezamenlijke belangen.

Vertrouwen

Op heel veel onderdelen zijn nu al de beste mensen van onze leden aangeschoven, zoals bij; digitalisering, duurzaamheid, biodiversiteit, terugdringen van gebruik van plastic et cetera. Verder hebben we alle vertrouwen in al die prachtige, creatieve en innovatieve ondernemers in onze sector. Onze bloemen en planten zullen hoe dan ook de wereld over gaan en mooier maken.

Een gezond en succesvol 2022.

Cees van der Meij
Voorzitter
VGB


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden