Afbeelding
Foto: Fotostudio GJ Vlekke

Enquête 2022 Flora Futura is wederom signaal voor RFH

Algemeen Bloemen in Beweging

De jaarlijkse Flora Futura enquête wordt kennelijk een terugkerende gewoonte. Dat is toe te juichen. Natuurlijk zijn er genoeg instituten in de sector die er een jaarverslag op nahouden. Met als primus inter paris Royal Flora Holland. Maar wat die gemeen hebben, is het cijfermatige, waarbij zo gesmeten wordt met getallen, dat je financieel specialist moet zijn om die te doorgronden.

Door Walter Landesbergen

Het verrijkende van de Flora Futura enquête is dat het de huidige stemming in de sector vastlegt en iets zegt over de perceptie van de mensen die er werkzaam in zijn. Daarmee doet het denken aan het inzicht wat het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft met haar index over het consumentenvertrouwen en het Sociaal Cultureel Planbureau met haar publicatie over De sociale staat van Nederland. Zeg maar de mensenverhalen achter de cijfers.

Onbehagen

De eerste enquête van Flora Futura, 2020, bracht nogal wat te weeg. Het luidde een stormachtig jaar in. Zoveel aan de oppervlakte gebracht onbehagen, in verschillende segmenten binnen de sector, overviel velen. Het meest verrast werd RFH, ruiterlijk toegegeven door CEO Van Schilfgaarde. Hoewel de storm niet leidde tot de aanpassing van haar strategie, deed RFH op tal van terreinen concessies in de uitrol ervan. Of daarmee de onvrede is beteugeld, zal blijken wanneer de uitkomsten van de enquête van 2021 bekend worden. De voortekenen zijn niet geruststellend.
De meest geciteerde zin uit de SCP-publicatie is telkens weer, dat Nederlanders tevreden zijn met hun leven, maar zich zorgen maken over Nederland. Iets vergelijkbaars speelt in bloemen- en plantenland. Cijfermatig stevent de sector af op een goed jaar. Maar hoe zit het met het gevoel achter de cijfers? Met ons gaat het goed, maar in de coöperatie voel ik me niet langer thuis. Zo interpreteert de Bloemenkrant de vragen die door Flora Futura zijn opgesteld.

Enquête of referendum

Eigenlijk is de term enquête te soft. De vragenlijst die Flora Futura de wereld instuurt, heeft meer weg van een referendum. Drie zelf:

1- Consultatief: het vrijblijvende peilen.
2- Correctief: gericht op het terugdraaien van RFH-beleid.
3- Schismatisch: gericht op afsplitsen, RFH geheel of gedeeltelijk de rug toe keren.

De gemoedstoestand achter de verschillende referenda laat zich gemakkelijk raden. Die gaat van neutraal, naar misnoegen, naar boosheid.

RFH zal er niet van wakker liggen. De uitkomsten van het vrijblijvende consult zijn niet meer dan aanbevelingen waar men zich niets van hoeft aan te trekken. Met de correctieve uitkomsten zal RFH niks doen. Op genomen besluiten, zoals over de lokale veiling, nummerdrukken, old school schouwen etc. komt men niet terug. En van een schisma kan RFH zich hoogstwaarschijnlijk geen beeld vormen.

Klokkenluider

Kijk je naar de kracht van Flora Futura, dan is de houding van RFH te begrijpen. Als vakvereniging kan Flora Futura niet bogen op een grote achterban, evenmin op grote volumes. Veel geblaat, weinig wol. Met woorden van deze strekking wordt de vakvereniging binnen en buiten RFH door sommigen getypeerd. Met de koude constatering dat Flora Futura geen machtsfactor is, wordt de vakvereniging te kort gedaan. Als klokkenluider, zoals bij de vorige enquête, toen Flora Futura uiteindelijk de credits kreeg omdat zaken op de agenda waren gezet, zoals dat heet, is er met de vakvereniging wel degelijk rekening te houden. Flora Futura is de enige partij die een thermometer in de sector steekt en scherp oog heeft voor wat er speelt in het veld. Flora Futura legt pijnpunten bloot die voor anderen onzichtbaar zijn.
Als je de enquêtevragen van 2020 vergelijkt met die van 2021, dan zie je dat die verhard zijn. In tegenstelling tot vorig jaar is de huidige enquête activistisch. Dat is een signaal waar RFH beter bij stil staat.

Paard van Troje

2021 is het jaar geworden waarin krachten zijn gemobiliseerd. Segmenten in de sector kijken niet langer lijdzaam toe, maar nemen daadkrachtig regie in eigen handen en zijn bereid de strijd met RFH aan te gaan en te concurreren in de domein bestellen, bezorgen en betalen. Of het lidmaatschap op te zeggen en heil elders te zoeken.
Mogelijke concurrentie van buiten werd door RFH vaak opgevoerd als groot gevaar en reden om met spoed haar uitgestippelde strategie uit te rollen. Het interne gevaar blijkt over het hoofd gezien. 2022 kan wel eens het jaar worden waarin die concurrentie juist uit het eigen huis komt.

Voor de sector is dat een ontwikkeling die niemand zich een jaar geleden kon voorstellen, en wenste. Nu een jaar later, lijkt daar toch sprake van.


Flora Futura, Opgericht 2017. Voor kopers en kwekers. Aantal leden: 85 Dagelijks bestuur: Frank Timmermans, voorzitter; Hendrik Breetvelt, secretaris; Martin Hogenboom, penningmeester.

De Flora Futura Enquête is te vinden door op deze link te klikken.

Frank Timmermans, voorzitter Flora Futura.
Fysiek veilen.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant