Logo bloemenkrant.nl
Foto: hortus leiden

Project Tulpenmanie van start

In het kader van het Jaar van de Wetenschap slaat de Hortus de handen ineen met DNA-onderzoeker Leonie Kaptein voor een bijzonder citizen science onderzoek. Met het project Tulpenmanie willen Kaptein en partner Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) (Hogeschool Leiden) meer te weten komen over DNA in tuin- en potgrond.

Hiervoor verkoopt de Hortus een speciale biologische bollenmix met de knalrode Tulipa ‘Masterpeace’. Kopers maken kans op een wetenschappelijke analyse van hun tuin- of potgrond. Wie de gelukkigen zijn, wordt op een bijzondere manier vastgesteld: één van de tulpen uit het zakje is afwijkend van kleur.
Het experiment vindt ook in de Hortus plaats. In de tuin staan tien kuipjes met Leidse grond, waarin de rode tulpen op 24 november al geplant zijn. Zondag 12 december gaan ook de afwijkende tulpen de grond in, zodat deelnemers in het voorjaar kunnen aanschouwen hoe die afwijkende tulp eruit moet komen te zien. Tijdens dit speciale plantmoment treden Leidenaars die iets voor het project betekend hebben op als planters, waaronder bekend gezicht Carla Teune. Dit feestelijke plantmoment vindt plaats op 12 december om 14.00 uur, achter de Wintertuin. Verder is er een informatiestand over het project aanwezig en zijn de zakjes tulpen te koop.

Meer over het project op tulpenmanie.org.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden