Logo bloemenkrant.nl
<p>Productmanager Peter Rodenrijs op bezoek tussen de kerststerren.</p>

Productmanager Peter Rodenrijs op bezoek tussen de kerststerren.

(Foto: )
Growers pride

Poinsettia wordt minder verliesgevend

Poinsettia is volop in beweging. Zo wordt de Poinsettia steeds minder verliesgevend en laat het Princettia assortiment een forse groei zien naast de groei van de traditionele Poinsettia.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“De afgelopen drie jaar neemt de aanvoer van Poinsettia jaarlijks toe met zo’n 1 à 1,5 miljoen stuks”, stelt Royal FloraHolland productmanager Peter Rodenrijs. “Zo zijn er bijvoorbeeld in 2020 via Royal FloraHolland 18 miljoen stuks verhandeld. Opvallend is dat deze groei alleen wordt gerealiseerd in de decemberweken. Mogelijk ligt dit aantal zelfs nog 1 tot 3 miljoen stuks hoger. Dit betreft het aandeel van aanvoerders die geen lidmaatschap hebben via Royal FloraHolland.”

Duitsland

Opvallend noemt Rodenrijs de fors hogere export in 2020 richting Duitsland. “Dit land blijft veruit het belangrijkste Poinsettia exportland voor Nederland. Lagere lokale productie, het gemak en de snelheid waarmee Nederlandse exporteurs kunnen leveren hebben bijgedragen aan deze groei. De grote verliezer daarentegen was het Verenigd Koninkrijk. Mede vanwege de zeer strenge exporteisen kiezen Nederlandse aanvoerders ervoor geen zaken meer te doen in dit afzetgebied. De jaarlijks krimpende productie, niet alleen in Duitsland maar ook in België, biedt zo steeds meer kansen voor de Nederlandse afzet in Europa. Verschuivingen waren er ook, waaronder een lichte verschuiving naar meer aanvoer van roze Poinsettia. Dit aandeel steeg vorig jaar van 1,3% naar 3,8%. De andere kleuren bleven traditioneel stabiel. Na aanvankelijk een moeizame start enkele jaren geleden, neemt inmiddels ook de aanvoer van Princettia toe. Verhoudingsgewijs is deze toename zelfs forser dan die van gewone Poinsettia.”

Positieve start

De start van het nieuwe Poinsettia seizoen (week 42-45) vertoont tot op heden een positief verloop. Zo werd de afgelopen vier weken al 35% meer Poinsettia aangevoerd en verkocht ten opzichte van 2019 en 2020, met daarnaast een forse toename van het Princettia assortiment (+90.000stuks). “De productiecode Princettia gemengd is in deze periode de tweede productcode geweest. Het soort Christmas Feelings voert nog steeds de ranglijst aan. 

Verder wordt bij Poinsettia in alle potmaten een hogere middenprijs gerealiseerd. Deels vanwege de hogere direct vraag, welke een hogere prijs oplevert dan de klokprijs, en deels door het doorbelasten van extra kosten. Van de extra aanvoer (+35%) is 90% verkocht via directe verkopen. Ondanks de nieuwe maatregelen verwachten we voor de komende periode weinig tot geen belemmeringen in de verkoop van planten. In 2020 waren er meer afzetproblemen. Met name in november vanwege de ‘Franse lockdown’.”

Duurzaamheidsregistratie

Poinsettia is een zogenaamde margeteelt waarvan de kwekers zich volgens Rodenrijs bewust zijn. “Alleen is er vaak geen ander hoger renderend product in deze periode. De afgelopen jaren worden de resultaten na de Sinterklaasperiode steeds iets beter. Dit geeft voor de aanvoerders wel een groter risico in verband met de vorstperiode. Maar afgelopen jaar nog zei een kweker tegen mij dat de Poinsettia steeds minder verliesgevend wordt. Daarnaast hebben aanvoerders duurzaamheid hoog in het vaandel. 

Met name de afgelopen jaren is het registratieniveau fors omhoog gegaan en zal dit jaar 92%van de stuks aanvoer Poinsettia een duurzaamheidsregistratie bezitten.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden