Logo bloemenkrant.nl
Foto:

Online sierteelt: Wat verkoopt beter? De kamerplant of bos bloemen?

Kamerplanten of bloemen online kopen wordt steeds populairder. Waar eerst de voorkeur lag op zelf de plant in de winkel uitzoeken, worden consumenten soepeler en kopen ze hun planten en bloemen steeds vaker online. Er is ook een andere verandering gaande, consumenten kiezen steeds vaker voor ‘makkelijke’ planten. Planten die minder zorg nodig hebben scoren soms nog wel beter dan een bos bloemen. Mensen hebben steeds meer behoefte aan groen in huis. Een plant die niet zoveel onderhoud nodig heeft, gaat veel langer mee dan een bos bloemen. Daarom zijn onderhoudsarme kamerplanten ontzettend populair aan het worden.

Online bloemenmarkt

Toen in de corona crisis alle niet noodzakelijke winkels hun deuren moesten sluiten had dit grote gevolgen voor de sierteelt. Tegelijkertijd heeft dit de ontwikkeling om online bloemen te verkopen en export te automatiseren zeer versterkt. Zo erg versterkt, dat zelfs nu de fysieke winkels weer open zijn, de online bloemenmarkt blijft groeien.
Zeg nou zelf, het is ook wel erg gemakkelijk. Bloemen kun je op doordeweekse dagen de volgende dag al laten bezorgen in Nederland. Dat is handig voor verjaardagen of andere gelegenheden waar je zelf niet bij aanwezig kunt zijn. Je bestelt een bloemetje en de volgende dag wordt hij al geleverd. Hoe de markt verder gaat ontwikkelen, is nog niet helemaal duidelijk. De bloemenmarkt is namelijk erg gevoelig voor schommelingen in de economie. In het verleden is dit al vaker gebleken.

Online kamerplanten markt

Net als bij de verkoop van bloemen online zit de online kamerplanten markt in de lift door de corona crisis. Ook nadat de fysieke winkels open gingen bleef deze markt stijgen. Er is een enorme verandering aan de gang op het gebied van trends in de kamerplanten markt. Consumenten worden gemakkelijker met het doen van een aankoop van kamerplanten. Groen in huis is weer helemaal in, maar omdat we allemaal erg druk zijn zitten de meeste huishoudens er niet op te wachten om een plant meer dan één keer per week water te geven. Kamerplanten als de pannenkoekplant, gatenplant en de cactus verkopen daarom het beste. Wat ook opvalt is dat de consument tegenwoordig erg trendgevoelig is. Trends gaan sneller dan ooit tevoren, de drang om met die trends mee te gaan is dan ook sterker dan ooit. Dit zorgt ervoor dat een plant die populair is wel beschikbaar moet zijn én blijven. Van de markt wordt dus meer flexibiliteit verwacht.

Conclusie

Mensen hebben steeds meer behoefte aan groen in huis. De corona crisis ervoor dat de bloemen- en kamerplanten markt zich naar online heeft verplaatst. Hoe lang dit aanhoudt is onduidelijk omdat, vooral de snijbloemen erg gevoelig zijn voor schommelingen in de economie. Mensen worden steeds gemakkelijker in het online bestellen van bloemen als cadeau, maar ook kamerplanten online bestellen blijft populair. Waarom naar het tuincentrum als je die ene plant ook gewoon online kunt bestellen? Online bestellen is gemakkelijk en heeft vaak ook een groter aanbod dan de fysieke bloemen- en plantenwinkels. Ideaal!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden