Logo bloemenkrant.nl
<p>Prachtige anthuriums, zeker ook in een boeket.</p>

Prachtige anthuriums, zeker ook in een boeket.

(Foto: )
Growers pride

Er gebeurt veel rond snijanthurium

Er gebeurt veel rond snijanthurium. Zo geeft snijanthurium vaker kleur aan plukboeketten, zijn er gas zorgen, maar doet snijanthurium dit jaar tot nu toe 75 cent, wat dit prachtige product dubbel en dwars verdient om te overleven.

“Snijanthurium doet het op dit moment best goed”, zegt Leo Kuyvenhoven, commercieel manager XAnthu. “Eerder bleef het product hangen op een middenprijs van 60 cent waarvoor productie eigenlijk niet meer mogelijk is. Dat de prijs thans 75 cent is doet goed want hiermee is het mogelijk Anthurium in leven te houden en er een rendabele teelt van te maken.”

Eerlijke prijs

“Het areaal is van 120 ha gezakt naar 35 ha met nog rond de 15 kwekers. Hiermee lijken vraag en aanbod in balans en was een reële prijs hard nodig. De handel vindt dit wel lastig, maar de huidige prijs die voor snijanthurium wordt betaald is wel een eerlijke prijs. Mooi is dat hier een prachtig en divers assortiment tegenover staat, wat te danken is aan de fanatieke aanpak van veredelaars en kwekers waar de passie vanaf spat. Hierdoor kan goed worden gekeken welk ras het beste bij welke markt past.” 

Arbeidsintensiviteit

Kuyvenhoven vertelt dat hij zelf 23 jaar snijanthurium heeft geteeld, maar nu de zes XAnthu kwekers vertegenwoordigt. “Aanvankelijk waren alle snijanthurium kwekers in Nederland bij XAnthu aangesloten. Helaas is het niet gelukt op dezelfde lijn te blijven en zijn er afgehaakt. De onderlinge contacten zijn goed. Van de zes XAnthu kwekers valt er één op korte termijn af en zijn twee belangrijke soorten die hij teelde elders in het pakket opgenomen. Een andere kweker wil drastisch minderen. Het valt ook niet mee om nu snijanthurium te telen. Het zo duurzaam mogelijk telen vraagt veel arbeidsintensiviteit en met de gestegen gasprijzen geeft dat veel zorgen. Ik verwacht daarom dat in de winterperiode aanzienlijk minder zal worden geproduceerd omdat kwekers overwegen minder te stoken. Dit zal een tijdelijke schaarste geven.”

Koude tolerantie

Kuyvenhoven is positief, na jaren hierop te hebben ingezet en snijanthurium vaker voor boeketten wordt gebruikt. “Er zijn steeds betere rassen die zich hier goed voor lenen en schitterende herfstkleuren die de blikvanger zijn in menig plukboeket. Dat de vraag naar snijanthurium als boeketbloem toeneemt kan komen door de betere koude tolerantie van nieuwe rassen wat beter transporteerbaar maakt. Er zijn tegenwoordig 4°C en 8°C rassen. Duurzamer transport op water zorgt voor meer afname in de Benelux en daarbij gaan 5 stelen in een hoes en 20/30 in een emmer.” Trends verschillen per land en daarbij zijn het nog steeds de kleuren groen, rood en wit die de boventoon voeren. Via www.anthurium.info krijgen ook nieuwe soorten extra publiciteit en zet Claudia Broch van Stichting Promotie Anthurium zich hier ook voor in. De promotie is namelijk anthurium breed geregeld. Daarnaast heeft XAnthu nog een aparte pot voor beurspromotie en waren we op de Trade Fair. Hier werd mede de nieuwe donkerroze Caribo geïntroduceerd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden