Remco van der Arend, voorzitter FPC Roos.
Remco van der Arend, voorzitter FPC Roos.

Roos loopt heel goed mee in de flow

Algemeen Growers pride

Het product Roos loopt goed mee in de flow die sectorbreed heeft ingezet tijdens de herstelperiode na de pandemie uitbraak. “De prijsontwikkelingen van het product Roos en Trosroos waren de afgelopen periode uitstekend”, zegt Remco van der Arend vanuit zijn functie als voorzitter van de Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) Roos.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Inmiddels laten de witte rozen een goed herstel zien en wordt ook hier weer winst geboekt. Tijdens de coronaperiode waren de witte rozen wat minder in het zicht waardoor de vraag hiernaar terugliep. Events mogen weer zodat we ons prachtige product weer volop kunnen laten zien.”

Meer gelijkheid

Positief is Van der Arend eveneens over de voortgang binnen de FPC, waarin vandaag de dag zowel vanuit NL Roos als Import Roos rozentelers zijn vertegenwoordigd. “Hierdoor is een gevoel van meer gelijkheid met de telers uit andere landen ontstaan, een ontwikkeling waar we tevreden over zijn. Gezamenlijke belangen kunnen hierdoor nog beter worden opgepakt.”

Excessenbeleid

Belangrijke items die de afgelopen periode prominent op de FPC-agenda stonden zijn het landelijk veilen en duurzaamheid. “Dit blijft de aandacht houden, evenals fullfilment. Ook hier liggen nog een aantal verbeterpunten op tafel waaronder het sneller opschalen van Roos. Het onderwerp zeetransport is op de FPC-agenda beland omdat Royal FloraHolland hier geen commerciële belangen in ziet en de focus meer op dienstverlening heeft gericht. Verder spelen er momenteel geen urgente product specifieke zaken, behalve dan het excessenbeleid van Royal FloraHolland rond de feestdagen. Hier ligt voor Roos zeker nog een behoefte aan strengere regels die de prijsvorming ten goede zouden kunnen komen.”

Goed luisteren

Op teeltgebied zijn er volgens Van der Arend de afgelopen jaren flink wat slagen gemaakt met geconditioneerd telen. Door een meer stabiele teelt in de hele breedte is de kwaliteit van het product Roos de afgelopen jaren op meerdere fronten verbeterd. “Iedereen is daarmee bezig binnen zijn eigen bedrijf. De goede samenwerking met internationale kwekers draagt daar ook aan bij. Hierdoor lukt het steeds beter de gezamenlijke belangen met elkaar aan te pakken. Verschillen zijn er ook, zoals de gasproblematiek bij NL Roos en de luchtvrachtproblematiek bij Import Roos. Door goed naar elkaar te luisteren krijgen we meer inzicht hoe onze belangen gezamenlijk kunnen worden behartigd. Onder andere door lobby activiteiten van Royal FloraHolland, LTO Nederland, NCO en andere grote sectorpartijen richting minister of misschien wel Brussel.”

Uitpakken

Zorgelijk noemt Van der Arend tenslotte nog de krimp van NL Roos. “Duurzaam telen blijft op de agenda, evenals interactief veilen. Maar ook willen we nog eens kijken naar mogelijkheden voor een Premium veilblok. Daarnaast denken we aan het maken van een verbeteringsslag op kwaliteitsgebied voor alle rozentelers. 

Intussen kijken we uit naar de Royal FloraHolland Trade Fair en andere beurzen waar rozentelers zowel collectief als individueel zullen uitpakken. Ook zijn er weer plannen voor de grootste Rozenshow voor consumenten komend voorjaar in Keukenhof.”

Foto boven:  Remco van der Arend, voorzitter van de Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) Roo.

Een prachtige diversiteit aan rozen.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant