Marc de Baan, RFH Senior product.
Marc de Baan, RFH Senior product.

De Rozen zijn altijd in beweging

Algemeen Growers pride

Roos is altijd in beweging. Zo is trosroos bezig met een revival en heeft het inmiddels zelfs de kleinbloemige rozen ingehaald in omzet. En er is meer.

De grootbloemige rozen vertegenwoordigen volgens RFHolland Senior Product Marc de Baan Manager Roos echter nog steeds de grootste groep met een marktaandeel van zeventig procent. “Qua kleur staan rood, roze en wit aan top, gevolgd door geel, oranje en vooral ook gemengd. Een mooie ontwikkeling in de pasteltinten, zowel bij de trosrozen als grootbloemige rozen. Het lijkt erop dat deze trend nog verder doorzet vanwege de toenemende vraag vanuit Europa.”

Omzettechnisch gezien wordt de top 5 rozen van dit moment ingevuld door Red Naomi, Avalanche+, White Naomi, Jumilia en Penny Lane. “Het marktaandeel groothandel en bloemist is stabiel, terwijl de retail iets toenam. De grootste afnemer van rozen blijft Duitsland, hoewel ook Oost Europese landen op afzetgebied steeds grotere aantallen laten zien.”

Prijsontwikkeling

De prijzen zijn goed. Tot en met week 42 steeg de gemiddelde prijs op de klok naar € 0,33, terwijl de prijs in 2019 € 0,26 bedroeg. De gemiddelde prijs directe handel steeg in diezelfde periode naar € 0,18 en bedroeg € 0,16 in 2019. “Dit betekent dat de totale gemiddelde prijs steeg naar € 0,25 ten opzichte van € 0,21 in 2019. De verhouding bemiddeling en klokverkoop bedraagt respectievelijk 39% en 61% waarvan 5% klokvoorverkoop. Daarbij merken we dat klokvoorverkoop toeneemt.”
De Baan zei eveneens dat recent een nieuwe inventarisatie van het areaal tijdens de explosie van de energieprijzen is uitgevoerd. “Het totale areaal NL Roos bedraagt 178 hectare wat toch iets hoger bleek dan verwacht. Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat er tegenwoordig door verbeterde teelttechnieken veel meer stelen op een m2 worden geteeld. Desalniettemin is het totale areaal lager dan vijf jaar geleden.”

Internationale kwekers

Ook met internationale kwekers onderhoudt Royal FloraHolland een goede relatie, zoals met de kwekers van seizoenrozen in Duitsland die volgens De Baan dit jaar prima hebben gepresteerd. “Jaarrond is er aanbod, met name van de rozenkwekers uit Kenia, Ethiopië en inmiddels ook uit Zimbabwe, Uganda en Rwanda. Het aanbod vanuit Ecuador en Colombia bedraagt slechts 1% van het areaal omdat de rozenkwekers daar de meeste rozen rechtstreeks in Amerika afzetten.”

Uitdagingen
De hoge energielasten zijn ook een belangrijk item. De Baan verwacht dat de aantallen Roos NL in de wintermaanden zo’n 20% lager zal zijn. “Kenia en Ethiopië hebben ook zo hun problemen, maar dan met luchtvrachttarieven, te weinig capaciteit en te hoge Euro/Dollar verhouding. Het zijn spannende tijden.” “We zien steeds meer samenwerkingsvormen tussen kwekers ontstaan wat ook echt nodig is. Intussen kijken we er enorm naar uit elkaar weer fysiek te ontmoeten tijdens de RFH Trade Fair, IFTF Expo Haarlemmermeer én Flower Bazar. Maar eerst de FPC Roos bijeenkomst op dinsdag 2 november.”

Rozen blijven een geliefde bloem.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant