Logo bloemenkrant.nl
Foto: horilux

Hortilux reikt helpende hand

Door de huidige energiecrisis is het aandeel van energiekosten in de kostprijs bij veel kwekers opgelopen van 20 naar 35 procent, met gevolgen voor het rendement. Omdat belichting een aanzienlijk onderdeel is van de energiebehoefte, adviseert groeilichtspecialist Hortilux over besparingsoplossingen.

“Sommige telers kiezen niet meer voor maximale lichtoutput, maar voor maximale energiebesparing. Ook zijn er telers die komende winter later starten met de inzet van groeilicht”, aldus Kurt Zwemstra, Area Sales Manager bij Hortilux. “Maar er zijn ook andere opties.”

Advies over optimalisatie van belichtingsuren
Hortilux’ Grow Light consultants analyseren de belichtingsstrategie en het teeltplan op verbeterpotentieel. Zwemstra: ”Daarbij moet je onder meer denken aan de in- en uitschakelmomenten , het klimaat en de lichttargets. In een onderbouwd advies bespreken wij dit met de teler en eventueel zijn teeltadviseur. Daar is vaak nog veel winst te behalen.”

Groeilicht Scenario Calculaties
Het scenario calculatie model van Hortilux toetst de businesscase van het groeilichtsysteem. Volgens Zwemstra biedt de tool veel inzicht in de mogelijkheden: “De teler ziet direct wat de verbruikskosten van zijn huidige groeilichtsysteem zijn en of die eventueel omlaag kunnen, of wat gedeeltelijk of geheel overstappen op LED betekent voor de opbrengsten, kosten en de bijkomende warmtebalans. Dat helpt om een weloverwogen keuze te maken voor het hoogste rendement.”

Lichtmetingen
De uitgebreide meetservices van Hortilux garanderen de optimale werking van alle onderdelen van het groeilichtsysteem. “In onze testruimte meten wij de efficiëntie en prestatie van lampen, reflectoren en drivers. Uit het meetrapport, dat wij met de klant bespreken, wordt duidelijk hoeveel energie onbenut wordt gelaten. Bij een HPS-installatie kan het vernieuwen van de lampen en reflectoren bijvoorbeeld al zo’n 36 Euro per armatuur per jaar aan energie besparen. Slim investeren levert dus al snel geld op”, aldus Zwemstra.

Voor meer informatie, ga naar hortilux.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden