Afbeelding
Foto: PR

De meeldraden en stampers van de lelie

Algemeen

De lelie of lilium is een geslacht van kruidachtige planten, een onderdeel van de leliefamilie. Er zijn meer dan honderd soorten en behalve dat het prachtige tuinplanten zijn, is het ook een mooie sierbloem voor in de vaas. Helaas heeft de lelie ver uitstekende meeldraden waaraan iemand zich makkelijk kan stoten. Zodra dit gebeurt, blijft er vaak stuifmeel op de kleding achter en dat kan lastige vlekken veroorzaken. Het is daarom verstandig om het stuifmeelklompje gelijk te verwijderen en dit iedere dag te herhalen bij de knoppen die opengaan. De meeldraden er uit knippen is ook een optie. Helaas is niet iedere consument van deze mogelijkheden op de hoogte.

Lelies zijn schitterende bloemen en de consument haalt ze dan ook graag in huis. Toch hebben de lelies ook een nadeel waar men meestal nog geen erg in heeft als de bloemen in de knop zitten. Zodra de bloem opengaat, komen ook de meeldraden tevoorschijn en die kunnen nog weleens problemen bij de consument opleveren.

Voorkom vlekken

Wassen is geen optie

Vaak denkt de consument dat met het wassen in de wasmachine de vlekken er makkelijk uitgaan. Helaas is dat meestal niet het geval. Soms hebben ze wel gehoord dat je de vlekken eerst moet laten drogen en stoppen ze het kledingstuk in de droger. Ook dat is niet verstandig, als dit te vaak gebeurt, kan men uiteindelijk een nieuwe wasdroger kopen.

Drogen is belangrijk

Water gebruiken om de vlekken weg te halen is dus geen optie, het maakt de vlekken alleen maar erger. Het is beter om een rol plakband te pakken en met een stukje plakband het meel van het kledingstuk af te trekken. Een zachte droge borstel gebruiken kan ook, maar men moet er altijd op letten dat het meel niet juist in de stof wordt gedrukt. Een andere optie is buiten hangen en hopen dat de wind het stuifmeel weg waait. De vierde optie is de stofzuiger, probeer hiermee het stuifmeel van de kleding af te zuigen. Soms zijn de stuifmeelvlekken erg hardnekkig. Als het meel maar enigszins vochtig is, blijft het gewoon aan de stof plakken. In de zon te drogen hangen is dan het beste. Zodra het stuifmeel weer droog is, kunnen de bovenstaande methodes opnieuw worden geprobeerd.

Waardevolle stampers

Voor sommige mensen kunnen deze stuifmeelperikelen een reden zijn om de fraaie bloemen niet te kopen. Maar gelukkig zijn er ook soorten lelies die geen meeldraden hebben, zoals de dubbelbloemige lelies. Zij hebben meerdere bloemblaadjes en geen meeldraden. Aan de andere kant zijn er mensen die de meeldraden met stampers juist wel waarderen, maar dan die van de saffraan krokus ofwel de crocus sativus. Deze stampers leveren namelijk het kostbare saffraan.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant