Afbeelding
Foto: Gerard-Jan Vlekke

Royal FloraHolland heeft alleen zichzelf te duchten

Algemeen Bloemen in Beweging

Als je de vakantieperiode bestempelt als rust en de botsing tussen een deel van de kwekers/handel en het coöperatiemanagement als een voetbalwedstrijd, dan kan je zeggen dat het koninklijke veilbedrijf goed uit de kleedkamer is gekomen voor de tweede helft. RFH heeft zich onder de hoge druk uitgevoetbald.

Eerst door versoepelingen door te voeren op het gebied van milieucertificering en vervolgens geruggesteund door Autoriteit Consument en Markt die vergunning verleent in het kader van Floriway. Royal FloraHolland heeft weer het initiatief. Alles onder controle lijkt het. Het Financieel Dagblad van 9 september jl. drukte zelfs een hagiografie af van de CEO.

Door Walter Landesbergen

Het portret wat journalist Hilda Bouma van Steven van Schilfgaarde toetert, zal niet voor iedereen in de sector herkenbaar zijn: ‘ingetogen, sociaal vaardig, doorzetter, ambitieus, betrouwbaar, integer, ontwikkeld, breed perspectief, oog voor details, harde werker, huiswerkmaker, man van verbinding en samenwerking, geen haantje, discreet, empatisch, hulpvaardig, beheerst, geduldig, pilaar van rust, vastberaden…’
Als Van Schilfgaarde zo geweldig is als het FD afdrukt, kan de sector zich in de handen wrijven. En toch gebeurt dat niet massaal. Eerder lijkt het wantrouwen naar het veilbedrijf toegenomen. Genoeg dossiers die voor chronische hoofdpijn zorgen.

Milieucertificering

In de nieuwe aanpak wil RFH kwekers stimuleren tot deelname aan certificeren. Van Schilfgaarde: “Met onze vernieuwde aanpak maken we een doorstart na een intensieve periode en laten we sancties voorlopig achterwege.” Met name kwekers verenigd in de facebookgroep kwekers tegen VERPLICHTE certificering zijn sceptisch. Zij vallen over het woordje voorlopig. Een zelfde ‘belofte’ werd destijds gedaan in het kader van de fysieke klok. Die zou blijven tot het moment dat RFH wilde dat die verdween. Lang of kort, certificeren is onontkoombaar. Laat of vroeg, dat is de vraag. Of RFH daarbij kan rekenen op de helpende hand van de handel, is te bezien. Vooralsnog ervaren verzet biedende kwekers weinig extra vraag naar gecertificeerde producten en extra kosten maken die niet doorberekend kunnen worden, daar voelt men niet voor.

Rijnsburg

Tot op heden heeft de werkgroep niche-veiling Rijnsburg geen cijfers van RFH mogen ontvangen die als kader zouden kunnen dienen om Rijnsburg verantwoord open te houden. Die cijfers waren wel voor de, reeds gehouden, vierde bijeenkomst beloofd. Misschien dat RFH nog studeert op een sluitende business case, ook wel een eigen-broek-ophouden scenario genoemd. Ook hier zijn betrokken kwekers/handelaren sceptisch. Het uitblijven van cijfers wordt opgevat als ‘niet van toepassing’. Doen ze er toe? Van Schilfgaarde liet eerder optekenen: “Laat ik voorop stellen dat de rol van onze locatie Rijnsburg als exportlocatie en als integraal onderdeel van Landelijk Veilen niet ter discussie staat…”
Een andere toekomst lijkt er voor Rijnsburg niet weggelegd, al is het definitieve rapport nog niet verschenen. Omdat de actiegroep Samen Scoren met Royal FloraHolland, die vlak voor de zomer een petitie aanbood om Rijnsburg als fysieke veillocatie open te houden, niet gelooft in een goede afloop,  bereidt het een tweede actie Samen Scoren met RFH voor.

Flora Futura

Vakvereniging Flora Futura heeft inmiddels de conclusie getrokken dat RFH een weinig betrouwbare partner is. Flora Futura heeft bijzonder veel tijd gestoken in het meedenken met de nieuwe strategie en hoe die in uitvoerbare zin ook voor de kleinere kweker en koper voordelen heeft.
Die moeite heeft FF als tevergeefs gelabeld. Met de inbreng van de vakvereniging is nagenoeg niets gedaan, waardoor de vakvereniging zich gebruikt voelt. In de zomer heeft Flora Futura bij RFH aangegeven naar alternatieven voor de marktplaats te zoeken. Inmiddels hebben 7 veilplatvormen zich aangemeld voor nadere kennismaking en inventarisatie van de behoeften.

Eelde

Nog maar een jaar geleden werd locatie Eelde door RFH gekwalificeerd als showcase voor landelijk veilen. ‘De toekomst begint in Eelde’, luidde het persbericht. ‘Met nieuwe diensten voor kwekers en kopers; Eelde als hypermoderne hub.’
Meer dan een jaar later blijken de zaken in het noorden niet vlekkeloos te verlopen. Pas de afgelopen 14 dagen valt er weinig te klagen. Al vergt de nieuwe logistiek volgens de gebruikers van de marktplaats meer mensen en meer tijd.
Aanvankelijk zou Eelde de proeftuin worden voor de overige RFH-locaties, maar RFH heeft niet gewacht op de uitkomsten van de pilot gezien de uitrol van landelijk veilen op alle locaties.
De perswoordvoerder van RFH reageert: “We zijn in Eelde gestart en hebben daar veel van geleerd en voeren daar gericht verbeteringen door… Omdat de omvang van de processen, type kopers, type kwekers en ook transacties op de Exportlocaties zo anders zijn, hebben we daar ook kleinschalige pilots gestart.”
Op de vraag of de nieuwe logistiek meer tijd en personeel vraagt, antwoordt RFH: “De huidige problemen in de aflevering op piekdagen hebben niet te maken met de nieuwe logistiek, maar met problemen op de arbeidsmarkt om medewerkers te werven. Daar heeft heel Nederland last van. Door de korte, hevige piek in het verdeelproces wordt dit versterkt. Dat is ook de reden dat we werken aan meer spreiding in de verwerking van de sierteeltproducten over de dag. Dat is van belang voor de gehele sector.”

Handel

Dan is er nog de relatie met de handel. Zowel RFH als VGB zwijgt over hoe een en ander er nu voorstaat. Inhoudelijk valt er niets te melden, laten beide partijen weten. Of er daadwerkelijk meer handel buiten de veiling om wordt gedaan, is onduidelijk. RFH meldt dat 2021 tot nu toe naar tevredenheid verloopt. “Wij vergelijken het volume met 2019 (voor Corona), vorig jaar was uiteraard geen representatief jaar. Het via RFH verhandelde volume tot dusverre is vergelijkbaar met 2019, ligt zelfs iets hoger.”

Corporate communicatie

Deze week was er ophef rond de radio-uitzending van Pointer, het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV, wat momenteel een 3-delige serie maakt over de ontwikkelingen in de sector. RFH leverde een tenenkrommende bijdrage. Navraag leerde dat Van Schilfgaarde voor Pointer niet bereikbaar bleek.
Een gemiste kans. Na het oppoetsen van zijn portret in het FD had hij ook het coöperatieve bedrijf in een prettiger licht kunnen zetten. Een herkansing volgt in deel 2 van het drieluik, waarin nader wordt ingegaan op het bedrijf Royal FloraHolland.

De macht van RRF is groot. Geen partij die daar iets tegenin kan brengen, zo lijkt het. Tegenstand wordt geneutraliseerd, zoet gehouden, het bos in gestuurd. Alles en iedereen dient zich te schikken naar de strategie en de bij tijd en wijle opportunistische uitvoering.
In de fase waarin de sector zich bevindt, heeft Royal FloraHolland eigenlijk alleen zichzelf te duchten. Bijvoorbeeld op het vlak van een inconsistente communicatie en in houding door zich te dragen als een capricieuze partner.

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant