Logo bloemenkrant.nl
<p>René Fransen, CEO van Ai2</p>

René Fransen, CEO van Ai2

(Foto: walter landesbergen)
Bloemen in Beweging

Wind in het zeil voor Ai2

René Fransen, CEO van Ai2, de onafhankelijke incasso dienstverlener voor bedrijven in de sierteeltsector, is sponsor van Twan Verseput, de speedsurfer uit Heerenveen.

Een beer van een kerel, Twan. Tweemaal wereldkampioen en Nederlands Speed Recordhouder met een snelheid van 52,49 knots, omgerekend, 103,5km. Gerealiseerd op een aangelegd kanaal in Lüdertitz, Namibië.
Of we meer achter het sponsorschap moeten zoeken dan liefde voor wind, water en snelheid, dat weet ik niet. Metaforisch is het wel.

Door Walter Landesbergen

Fransen zit met zijn bedrijf in stormachtig weer. Door de koers die Royal FloraHolland momenteel vaart en de houding die het veilbedrijf aanneemt, vragen veel kwekers en kopers om een onafhankelijke afrekendienst. De  niche-speler Ai2 heeft de wind in het zeil.

Alternatief

Fransen: ”Wij zijn gewoon een goed alternatief voor het afrekenen van directe handel en daarmee 100% concurrent van Royal FloraHolland. Met eigen specialiteiten.” Vervolgens verlaat Fransen het hete concurrentie-onderwerp en somt hij op wat Ai2 tot haar specialiteiten mag rekenen.
Bijvoorbeeld het eenvoudig opstarten met Ai2 vanuit het eigen software pakket. De ongecompliceerde spelregels: zo betaalt een leverancier een vast bedrag voor een abonnement en provisiekosten en wordt er gegarandeerd binnen 5 werkdagen uitbetaald; voor een afnemers is het gebruik kosteloos en worden betalingen binnen 2 werkdagen afgeschreven.
Dan zijn er de gunstige tarieven en de mogelijkheid van veel kleine dagelijkse transacties die in een enkele transactie wordt afgehandeld, waardoor het aantal beperkt blijft en bespaard kan worden op de administratiekosten.
Alle voordelen staan keurig netjes op een rijtje op de bedrijfssite.

Eenvoud-snelheid-garantie is de formule van levensvatbaarheid van Ai2, en daaraan is onlangs een vierde component toegevoegd. Eentje die de laatste maanden nadrukkelijk de kop op steekt: privacy.

Data

Daar waar grote onzekerheid heerst over de omgang met de handelsinformatie op Floriday, daar geeft Ai2 klip-en-klaar uitsluitsel: wie zaken doet met Ai2 hoeft niet bevreesd te zijn over zijn data. Het systeem waarborgt 100% privacy. Alleen het bedrijf wat gebruik maakt van de incasso dienstverlener kan bij haar eigen data. Ieder ander wordt buiten de deur gehouden.
Fransen: “Om onze diensten verder te ontwikkelen hebben wij geen inhoudelijke klantdata nodig. Wij gaan gewoon in gesprek met de kwekers en kopers om te zien wat de behoeftes zijn.”

Groei

Met andere woorden: Floriday blaast Fransen in de zeilen, om in de surfmetafoor te blijven. De behoefte aan het afschermen van data kan wel eens dé groeiversneller blijken.
Fransen houdt daar ook rekening mee. Onderbouwd met de mededeling dat een toenemend aantal handelspartijen belangstelling toont voor zijn diensten en met hem in gesprek is. “De BVO-stroom zou eigenlijk boven de miljard moeten komen om weer evenwicht in de sector te krijgen”, voegt hij er aan toe.
Dat Fransen geen last heeft van wet- en regelgeving op het gebied van PSD2, is logisch, een incassobedrijf doet niet aan online payment, daarnaast hebben de banken Ai2 in 2020 geaudit en goed bevonden. Op die grond kan geen concurrent Ai2 uit koers nemen.

Groen

De speedsurf metafoor gaat in nog een opzicht op. Ai2 probeert versneld het bedrijf te vergroenen.
Niet alleen als ondersteuners van de Plastic Soup Foundation, die het vervuilen van oceanen tegen gaat of als member van Benefits of Nature, een stichting die tuinbouwbedrijven helpt met het verminderen van hun milieu-impact. Ook in gedrag en directe bijdrage. Ai2 doet niets op papier, rijdt waar mogelijk in elektrische auto’s en schrijft haar servers eerder af om die te vervangen door energiezuiniger modellen. Fransen: “Wij willen een echt groen bedrijf zijn.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden