Logo bloemenkrant.nl
Foto: Wilma van Velzen

Preview Floriade 2022

Floriade Expo 2022 krijgt vorm. Dat kwam duidelijk naar voren tijdens de preview van afgelopen week waarbij de landelijke pers alvast een kijkje mocht nemen. 

Wilma van Velzen

Het begint wat te worden, maar dat moet ook wel want de 7e Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 opent het komend voorjaar op 14 april zijn deuren voor publiek. Het thema is Growing & Green Cities waarbij het publiek kan ervaren hoe zo’n groene stad er eigenlijk uit kan zien. Wat hiervan de voordelen zijn en wat het oplevert zijn eveneens aspecten die niet worden vergeten. Bovendien is het een mooie gedachte dat de Floriade na afloop, althans het terrein, wordt doorontwikkeld tot de groene en stadswijk Hortus, de stadswijk van de toekomst.

2 miljoen bezoekers

Tijdens de preview werden de verschillende Floriade onderdelen toegelicht. Hans Bakker, de nieuw aangestelde Floriade-directeur na vertrek van Pieter de Cloo, vertelde met trots over de Floriade Expo 2022. “Eerst de feiten, Floriade is volgend jaar een half jaar open en heeft een oppervlak van 60 hectare. Gebaseerd op cijfers uit het verleden denken we dat een aantal van 2 miljoen bezoekers haalbaar is, waarvan 72% nationaal en 28% internationaal, voornamelijk uit de omliggende landen. De economie draait op dit moment als een tierelier en mensen hebben geld in hun zak gehouden omdat ze vorig jaar niet weg konden. Bovendien is Floriade een buitenevenement.”

Flevo Campus

Ook zei Bakker 300.000 B2B bezoekers te verwachten uit de tuinbouwsector. Educatie speelt eveneens een grote rol. Zo werd afgelopen week al de Aeres Hogeschool Almere op de Flevo Campus, ofwel het Floriade terrein, in gebruik genomen. Dan is er voor Floriade Expo 2022 een educatieprogramma voor schoolkinderen ontwikkeld waarin duurzamer en groener leven centraal staat. Maar ook zal de Groene Stad van de toekomst in een kennisprogramma voor ondernemers, wetenschappers en overheden een rol gaan spelen.

Thema en subthema’s

Volgens Bakker hebben veertig landen gemeld te willen deelnemen aan Floriade Expo 2022. “In verschillende stadia zijn we met deze kandidaten in gesprek. De helft hiervan is inmiddels zover gevorderd dat zij daadwerkelijk komen. Het thema van Floriade Expo 2022 is Growing & Green Cities wat in vier subthema’s is verdeeld: Greening the City, Feeding the City, Healthying the City en Energising the City. Elk subthema wordt uitgelicht in een paviljoen. Het zou mooi zijn als deze onderwerpen een kickstart zijn en een beweging in gang zetten voor de toekomst. Daarom geloof ik zo in dit evenement.”

VKC-keuringen

Elk subthema werd toegelicht door sprekers Jaap Smit (green team), Albert Haasnoot (tuinbouwteam), Maurice Wubben (greenhouse). Smit vertelde over het Arboretum en dat de 3.000 bomen en 750 gewassen op alfabet zijn en worden geplant. Haasnoot ging nader in op de groene agenda en Wubben wist te vertellen dat de kas van de toekomst nog gebouwd wordt en gevuld wordt met 60% sierteeltproducten en 40% groente/fruit. Voor het Greenhouse heeft Heleen Valstar opdracht gekregen het thema vorm te geven. Om ook telers bij Floriade te betrekken worden de VKC-keuringen van stal gehaald, maar dan in een onherkenbaar nieuw jasje.

De preview werd afgesloten met een ritje in de 850 meter lange kabelbaan over het Floriade-park. Het uitzicht was adembenemend en gaf een goed beeld van Floriade Expo 2022 in wording!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden