Afbeelding
Foto: monique nijland

Monique Nijland: Wij zijn verbinders pur sang

Algemeen Bloemen in Beweging

Sinds februari van dit jaar is Monique Nijland (voorheen Monique Heemskerk), het gezicht van VMP4ALL. Door sommigen wordt zij gezien als een disruptor; iemand die met een baanbrekende innovatie de keten komt opschudden. Zelf ziet zij zich meer als de advocate van het coöperatieve principe. “Ik ben een sectorvrouw.”

“Samenwerken doe je op basis van kracht en niet op macht”

De Bloemenkrant sprak met Nijland. Over wat VMP4ALL is, wat haar bedrijf zo bijzonder maakt en over haar motivatie en achtergrond.

Door Walter Landesbergen

“VMP4ALL verbindt kopers en kwekers door het efficiënt regelen van de berichtenstructuur”, opent Nijland wat technisch. Dat behoeft een nadere toelichting.

Verbinden

Nijland: “VMP4ALL maakt het handelen tussen kwekers en kopers gemakkelijk door digitale hindernissen weg te nemen. Door VMP4ALL is het mogelijk om verschillende softwarepakketten en protocollen probleemloos met elkaar te laten communiceren, waarbij partijen gewoon gebruik kunnen blijven maken van hun eigen software en systemen.”

Bloemenkrant: Jullie bevorderen dus het directe handelsverkeer?

Nijland: “Ja. VMP4ALL is in staat elke denkbare digitale verbinding tussen handelende partijen tot stand te brengen. Wat wij doen is louter koppelen. Dat maakt ons verbinders pur sang.”


Bloemenkrant: Jullie dienstverlening zie ik in het kader van de ontwikkelingen rond Floriday. Door te trekken aan meer touwtjes geeft RFH brandstof voor initiatieven om onder de invloed van het veilbedrijf uit te komen. VMP4ALL is daar een voorbeeld van.

Nijland: “Natuurlijk komt VMP4ALL niet uit de lucht vallen, maar wij zijn niet tegen RFH of Floriday. Handelen via de veiling en handelen direct heeft altijd naast elkaar bestaan. Met VMP4ALL maken wij direct handelen alleen laagdrempeliger. Meer niet. Daar is toenemend behoefte aan.”

Bloemenkrant: Wat is jullie verdienmodel?

Nijland: “Wij werken met abonnementen. Zie VMP4ALL als een tolweg. Zodra je de slagboom bent gepasseerd rijd je over een brede strakke asfaltbaan zonder obstakels naar je bestemming. Daarin is VMP4ALL uniek. In de markt is er geen partij die kan wat wij kunnen. En dan heb ik het over koppelingen leggen op grote schaal met hoge snelheid. Dit digitale hoogstandje is ons bestaansrecht.”


Bloemenkrant: Hoe groot is het klantenbestand?


Nijland: “Momenteel hebben wij ruim 500 abonnees. Kleine en grote bedrijven vind je terug in ons klantenbestand. In de komende maanden rekenen wij op een sterke groei.”

Eigen ondernemerschap 

Nijland: “Onze bedrijfsfilosofie rust op twee pijlers: persoonlijk contact en eigen ondernemerschap. Wij zijn van mening dat handelen primair een activiteit is tussen mensen die daarbij vrij moeten zijn om een eigen werkwijze te kiezen.
Daarnaast zijn wij van mening dat elke schakel in de keten respect verdient en zijn rol moet kunnen blijven spelen. Het is het samenspel van al die verschillende specialisten die de sector sterk maakt. De keuze om van onze diensten gebruik te maken is aan kopers en kwekers. Wij geloven in de meerwaarde van samenwerken op basis van vrijwilligheid. Ons credo is dat je samenwerkt uit kracht en niet uit macht.”

Achtergrond

Monique Nijland is een bekend gezicht in de sector. Ruim 37 jaar was zij werkzaam bij Royal FloraHolland. Na de middelbare tuinbouwschool en een periode bij een exporteur werd zij, gekozen uit 100 sollicitanten, de eerste vrouwelijk keurmeester op de VBA. Daarna de eerste vrouwelijk veilingmeester, plantenklokken tribune G; de periode waarin er een ficus naar haar werd vernoemd, ficus Monique.
Nijland bekleedde verder tal van commerciële managementfuncties en was zij betrokken bij het eerste e-commerce platform Flower Access. De laatste 10 jaar was zij manager op het internationale speelveld van Royal FloraHolland, waarbij strategische e-commerce-projecten en de eerste bouwstenen van het internationale deel van Floriday werden ontwikkeld, in samenwerking met de Nederlandse exportbedrijven.

Flower Access

Het was René Fransen, destijds deel uitmakend van het Flower Access-project, die Nijland vorig jaar benaderde om VMP4ALL in de markt te zetten. Fransen had het concept samen met Michael Lakerveld ontwikkeld, maar kon en wilde het niet combineren met zijn eigen activiteit als onafhankelijk incasso dienstverlener Ai2.Nijland en Lakerveld zijn nu samen eigenaar van het bedrijf. Lakerveld, afkomstig van een groot sector gerelateerd software bedrijf, is verantwoordelijk voor de techniek. Nijland is de strateeg, de developer en het gezicht.


VMP4ALL is onafhankelijk en opereert volgens de standaarden die gebruikelijk zijn in de sierteeltwereld.

Monique Nijland

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant